ZF News

Finalul de an a „mâncat“ creşterea din piaţa locuinţelor, arată datele provizorii de la Statistică

Finalul de an a „mâncat“ creşterea din piaţa...

Autor: Cristi Moga

09.03.2015, 00:06 144

Numărul de locuinţe noi construite în România a scăzut anul trecut cu 2,3% sau aproape 1.000 de unităţi, până la 42.589 de case şi apartamente, în timp ce în regiunea Bucureşti – Ilfov au fost livrate 8.331 de locuinţe, cu şase unităţi mai puţine decât în anul precedent, reiese din datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică.

După nouă luni, la nivel naţional erau finalizate cu 7,3% mai multe locuinţe, iar în regiunea Bucureşti – Ilfov creşterea era de 64%. Finalul anului a făcut ca ambii indicatori să treacă „pe roşu“, dar situaţia s-ar putea schimba odată cu obţinerea şi publicarea datelor finale care pot suferi revizuiri semnificative.

Institutul Naţional de Statistică a rectificat în anunţul publicat vineri datele pentru 2013 şi precizează că cifrele aferente anului 2014 sunt provizorii.

Într-un răspuns către ZF, reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică au arătat că diferenţa între datele provizorii şi cele finale este dată de „ra­por­tarea eronată, tri­mestrial, a clă­dirilor terminate şi nu a locuinţelor“ de către unele primării de la care sunt colec­tate date. „Aceste corecţii/reglaje sunt efectuate de către primării la rapor­ta­rea datelor defini­tive. Sunt şi cazuri în care primăriile nu reuşesc să prindă toate locuinţele la trimestrul respectiv întrucât circuitul do­cu­mentelor de ur­banism este ane­voios, fiind puşi în situaţia de a cen­traliza documentaţiile mult după trimestrul respectiv“, a precizat Nina Alexevici, director în Direcţia de Statistică a Indicatorilor Economici pe Termen Scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO