ZF News

Fondurile străine de investiţii cer noi listări pe bursa de la Bucureşti

Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al Bursei de Valori Bucureşti. Fotograf: Silviu Matei

Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al Bursei de Valori Bucureşti. Fotograf: Silviu Matei

Autor: Ioana Tudor

06.03.2015, 00:04 602

Investitorii instituţionali străini se uită plăcut surprinşi la datele macroeconomice ale României şi la randamentele ridicate ale dividendelor oferite de companiile mari din sectorul energetic listate la bursă. Dar aşteaptă ca piaţa locală să le ofere oportunitatea de a investi prin oferte publice iniţiale care să vizeze pachete mai consistente de acţiuni, precum şi prin oferte secundare.

„Am avut întâlniri cu fonduri de investiţii care cunosc deja România, precum şi cu investitori care nu cunosc piaţa locală, care au investit în ţările de frontieră din Africa şi nu au fost interesaţi până acum de Europe de Sud-Est. România este privită ca o nouă oportunitate şi este foarte important să le oferim o imagine cât mai cuprinzătoare a contextului ma­cro­economic“, a afirmat Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al Bursei de Valori Bucureşti, la Londra în cadrul eve­ni­mentului „Romania Investor Day“, organizat de firma de bro­keraj Wood&Co, BVB şi Fondul Proprie­tatea.

În discuţiile cu fon­du­rile străine, cele mai frec­vente întrebări privind Ro­mânia au fost legate de pro­dusul intern brut şi listări.

„Investitorii sunt atraşi de companiile cu randa­mente ridicate ale dividen­dului şi cu rulaje mari. Sunt interesaţi de ofertele pu­blice şi vor companii cu free-float de cel puţin 15-25% pentru că un procent mai mic ar însemna risc de lichiditate“, spune Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit acestuia, investitorii apreciază transformările prin care a trecut în ultimul an piaţa locală de capital şi sunt plăcut surprinşi de datele macroeconomice ale României, de cererea internă a fondurilor de pensii, precum şi de intrarea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în acţionariatul BVB.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprie­tatea

„Am vrea să vedem pe bursa din România companii cu free-float mai mare, oferte publice iniţiale şi secundare şi mai mulţi investitori“, a spus Marek Buczak, şeful departa­men­tului de pieţe străine la compania Quercus TFI, cel mai mare manager de fonduri listat la bursa din Varşovia.

Pentru a pune piaţa de capital din România pe radarul fondurilor străine, Bursa de la Bucureşti alături de firma de brokeraj Wood & Co şi Fondul Proprietatea au organizat joi la Londra cea de-a treia rundă de întâlniri cu investitorii instituţionali străini „Romania Investor Days“. Bursa şi-a programat discuţii cu peste 30 de fonduri străine de investiţii cu active în gestiune de câteva ori PIB-ul României, miza fiind atragerea către piaţa locală de capital a banilor pentru care se bat şi alte pieţe de frontieră.

Pentru a vorbi despre situaţia macroeconomică, despre reformarea şi perspectivele pieţei locale de capital au fost prezenţi la Londra oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Finanţelor, precum şi oficiali ai Fondului Proprietatea.

„Vrem ca piaţa locală de capital să fie promovată în liga emergentă. Pentru aceasta avem de îndeplinit obiective strategice precum creşterea lichidităţii, a accesibilităţii la piaţă a investitorilor, şi dezvoltarea pieţei de obligaţiuni“, a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

După Londra, oficialii bursei de la Bucureşti vor merge în Scoţia pentru o altă rundă de întâlniri cu investitorii interesaţi de România.

„Am reuşit să captăm interesul unor oameni care până acum nu ştiau de existenţa pieţei de capital din România. BVB va merge în Scoţia pentru întâlniri cu cinci-şase fonduri de investiţii precum şi cu un cluster din IT pentru a atrage investitori pentru piaţa AeRO“, a concluzionat Sobolewski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO