ZF News

Franţa amână repornirea reactoarelor nucleare, o lovitură uriaşă pentru aprovizionarea cu energie

Franţa amână repornirea reactoarelor nucleare, o...

Autor: Daniel Belu

19.12.2022, 13:34 345

Electricite de France SA a prelungit cu mai mult de patru luni întreruperile la două reactoare nucleare din cauza lucrărilor de mentenanţă, ceea ce a dus la o presiune suplimentară asupra aprovizionării cu energie electrică în Franţa şi în ţările vecine, conform Bloomberg. 

Repornirea unităţii Penly-2 a EDF a fost amânată de la 29 ianuarie până la 11 iunie, în timp ce repornirea Golfech-1 a fost amânată de la 18 februarie la 11 iunie, a anunţat luni compania de electricitate într-un mesaj pe site-ul de transparenţă al RTE.

Oprirea reactorului Chattenom-3 este prelungită cu o lună, până la 26 martie, iar repornirea reactorului Civaux-2 este amânată cu mai mult de o lună, până la 19 februarie.

Întreruperile cauzate de lucrările de mentenanţă mai lungi decât cele planificate şi reparaţiile unor fisuri neaşteptate ale conductelor reduc producţia nucleară a EDF şi transformă Franţa într-un importator de energie electrică, când în mod normal este un exportator cheie. Operatorul reţelei naţionale de distribuţie a avertizat cu privire la un potenţial deficit de energie electrică în lunile mai reci, deoarece cererea de încălzire creşte în timp ce compania de utilităţi se confruntă cu reparaţiile.

EDF a anunţat vineri că a amânat cu câteva luni, până în 2024, pornirea unui nou reactor nuclear în vestul Franţei, din cauza unor lucrări prelungite. Proiectul respectiv are deja o întârziere de peste zece ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO