ZF News

Guvernul desfiinţează CNVM, CSA ŞI CSSPP şi constituie o instituţie unică de supraveghere: Autoritatea de Supraveghere Financiară

Guvernul desfiinţează CNVM, CSA ŞI CSSPP şi constituie o institiţie unică de supraveghere

Autor: Ovidiu Tempea

10.12.2012, 15:59 2892

Guvernul a iniţiat un act normativ prin care vrea să unifice într-o singură instituţie comisiile de supraveghere a pieţei de capital (CNVM), a asigurărilor (CSA) şi a pensiilor private (CSSPP).

Actul normativ a fost trimis spre consultare şi avizare Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private iar conducerea instituţiei va da un aviz favorabil, potrivit reprezentanţilor CSSPP.

Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, primul nume pentru şefia noii supra-autorităţi de reglementare financiară

În prezent, şefii celor trei comisii sunt numiţi de Parlament în funcţie de criteriile şi apartenenţa politice şi nu de experienţa profesională.

"Autoritatea de Supraveghere Financiară, denumită în continuare ASF, se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată, care îşi exercită atribuţiile potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, prin preluarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. ASF are sediul central în municipiul Bucureşti, str. Foişorului, sector 3 (sediul actual al CNVM - n.r.) şi îşi poate deschide reprezentanţe în orice altă localitate de pe teritoriul României în funcţie de necesităţi", se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.

"Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată", se spune în preambulul proiectul de OUG.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO