ZF News

Guvernul Ponta plusează peste noapte şi anunţă reducerea TVA şi a accizelor încă din acest an. Cât realism este într-o astfel de promisiune?

Guvernul Ponta plusează peste noapte şi anunţă...

Autor: Iulian Anghel, Andra Oprescu

20.02.2015, 00:07 2154

Motivul enunţat ieri de ministrul finanţelor Darius Vâlcov: Nu vrem să ratăm ultimele două luni ale anului, care sunt luni de consum, iar populaţia să amâne să facă cumpărături în aşteptarea scăderilor de taxe.

Economiştii şi oamenii de afaceri susţin măsurile de reducere a fiscalităţii, dar primii spun că este nevoie de atenţie, mai ales în acest an în care guvernul trebuie să facă faţă şocului reducerii CAS cu cinci puncte, ceea ce antrenează un efort de 5 miliarde de lei, la care se adaugă alte miliarde din reducerea deficitului bugetar de la 2,4% din PIB în 2014 la 1,8% din PIB în 2015 (alte câteva  miliarde de lei care nu mai pot fi împrumutate din piaţă şi care să fie contabilizate în deficit).
 

Se pot aplica sau nu din 2015?

„Pentru a aplica aceste reduceri ale accizei şi TVA de anul acesta ar trebui să facem rectificare bugetară şi să reducem cheltuielile din altă parte. Această reducere va trebui compensată din altă parte“, comentează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cu toate acestea, el spune că este mai greu de susţinut afirmaţia ministrului finan­ţelor, anume că oamenii se vor îngrămădi să consume în decembrie, pentru că ei vor aştepta oricum reducerile: „Dacă se face reducerea la 1 noiembrie şi nu la 1 ianuarie consumatorul poate se gândeşte să nu mai consume în iulie - august şi să aştepte reducerea de TVA, în general se fac astfel de redistribuiri de consum, deci nu ajută cu nimic această mutare“.

Ecomistul Dragoş Cabat susţine şi el că măsura reducerii fiscalităţii este bună, dar pune în discuţie timpul la care va fi aplicată.

„ Mi se pare ciudat ce a spus domnul ministru azi, nu cred că se poate face aşa ceva (să se aplice reducerea TVA din acest an –n.red.). Dacă nu anunţi modificările fiscale din timp, nu mai ai credibilitate fiscală şi îţi sar investitorii străini în cap. De regulă, aceste măsuri se anunţă cu minimum 6 luni înainte, dar şi în noiembrie cred că ar fi prea devreme pentru a aplica aceste reduceri.“

Potrivit lui Cabat, aceste măsuri sunt deocamdată teoretice: „Nu ştiu dacă putem acoperi golurile. La modul general, măsurile propuse sunt benefice pentru mediul de afaceri, cred că vor duce la creşterea economiei, dar există un gap de timp. În primele luni te confrunţi cu o scădere mare a veniturilor bugetare. Ulterior creşte consumul, cresc veniturile companiilor şi cresc şi încasările din taxe. Dar există un decalaj de minimum 6-12 luni“.
 

Care sunt proiecţiile de încasări la buget şi de unde vin „compensările“

Că pentru o vreme banii trebuie căutaţi în altă parte, este clar. Doar că de unde? Bugetul pe 2014 este unul foarte conservator prevăzând venituri totale în creştere faţă de 2014 de doar 3,5%. În schimb, ca să compensese lipsa investiţiilor din 2014, bugetul consolidat promite creşteri ale unor astfel de cheltuieli cu 24% - până la 44,7 mld. lei, doar că cele mai multe ar urma să vină din fonduri UE. Cheltuieli de capital vor totaliza în acest an 18,5 mld. lei, în creştere cu doar 4% faţă de 2014.

În schimb, veniturile din TVA ar urma să crească cu doar 1% (până la 55,5 mld. lei), în vreme ce veniturile din CAS (unde în octombrie contribuţia a fost redusă cu cinci puncte) sunt prevăzute să scadă cu 4%. La accize, care potrivit lui Vâlcov vor fi reduse şi ele din acest an, veniturile erau prevăzute să crească cu 6% (până la 25,5 mld. lei).
 

Cu cât ar putea creşte consumul

Omul de afaceri Radu Timiş, proprietarul producătorului de mezeluri CrisTim, companie cu afaceri de peste 80 de milioane de euro în 2014, opinează şi el că vânzările vor creşte, iar statul va recupera de aici golul din buget.

„Când TVA a crescut de la 19% la 24% vânzările (pe piaţa de profil – n.red.) au scăzut cu 30%. Dacă TVA scade, estimăm că vânzările vor creşte cu 20%, pentru că preţul la raft va cădea cu 16 – 18%. Creşterea consumului va aduce bugetului 175 de milioane de euro, numai din procesare, şi alte 175 de milioane de euro de la porc şi vită, ambele sectoare având fiecare afaceri de 1,1 miliarde de euro. Iată vor fi spre 400 de milioane de euro la stat numai din aceste două sectoare.“

Timiş afirmă că reducerea accizei va impulsiona transportul, scăderea taxelor va aduce optimismul şi va impulsiona economia. Un singur semn de întrebare are omul de afaceri: dacă măsura este considerată atât de bună de guvern, de ce nu se aplică din iunie?

Măsurile de relaxare fiscală (între care reducerea TVA la 20%) propuse miercuri prin noul proiect de Cod fiscal vor duce la neîncasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei în patru ani. Dar guvernul susţine că peste jumătate din sumă (9,4 mld. lei în 2016) va fi recuperată din efectul pozitiv al reducerii fiscalităţii, în special un consum mai mare. În 2016, efectul negativ brut ar fi urmat să fie de 16,4 miliarde de lei în 2016, cea mai mare parte, 11,5 miliarde de lei, provenind din scăderea TVA de la 24% la 20%.

Tot pentru 2016, guvernul a arătat miercuri că se aşteaptă la o scădere a încasărilor din accize cu 2,8 miliarde de lei ca urmare directă a reducerii nivelului de accizare propus pentru benzină, motorină, bere şi băuturi alcoolice, precum şi a eliminării accizelor la cafea, blănuri şi bijuterii, concomitent cu o devansare a calendarului de creştere a accizelor la tutun.
 

Ce spun analiştii
 

Radu Timiş, proprietarul CrisTim

„Când TVA a crescut de la 19% la 24% vânzările (pe piaţa de profil – n.red.) au scăzut cu 30%. Dacă TVA scade, estimăm că vânzările vor creşte cu 20%, pentru că preţul la raft va cădea cu 16 – 18%. Creşterea consumului va aduce bugetului 175 de milioane de euro, numai din procesare, şi alte 175 de milioane de euro de la porc şi vită, ambele sectoare având fiecare afaceri de 1,1 miliarde de euro. Iată vor fi spre 400 de milioane de euro la stat numai din aceste două sectoare.“
 

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

„Pentru a aplica aceste reduceri de anul acesta ar trebui să facem rectificare bugetară şi să reducem cheltuielile din altă parte. Această reducere va trebui compensată din altă parte. Dacă se face reducerea la 1 noiembrie şi nu la 1 ianuarie, consumatorul poate se gândeşte să nu mai consume în iulie-august şi să aştepte reducerea de TVA, în general se fac astfel de redistribuiri de consum, deci nu ajută cu nimic această mutare.“

 

Dragoş Cabat, analist financiar

„De regulă aceste măsuri se anunţă cu minimum 6 luni înainte, dar şi în noiembrie cred că ar fi prea devreme pentru a aplica aceste reduceri. Deocamdată măsurile sunt teoretice, nu ştiu dacă putem acoperi golurile. Măsurile propuse sunt benefice mediului de afaceri, cred că vor duce la creşterea economiei, dar în primele luni te confrunţi cu o scădere mare a veniturilor bugetare. Ulterior creşte consumul, veniturile companiilor şi încasările din taxe. Dar există un decalaj de minimum 6-12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO