ZF News

Ieftiniri de până la 20% la unele medicamente, după actualizarea preţurilor

Ieftiniri de până la 20% la unele medicamente, după...

Autor: Elvira Gheorghita

24.02.2015, 16:49 482

Ministerul Sănătăţii a solicitat deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă de medicamente de uz uman sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până în 10 martie, toate preţurile.

"Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un număr mai mare de pacienţi cu aceleaşi costuri, iar diferenţa de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Mă refer aici la tripla terapie, interferon free şi nu numai. Chiar dacă avem aceşti bani, vom încheia contracte cost-volum-eficienţă care să asigure accesul la aceste tratamente unui număr cât mai mare de bolnavi", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, citat într-un comunicat.

Astfel, se pun în aplicare prevederile Ordinului ministrului Săntăţii nr. 75 emis în anul 2009, care prevede că preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

La unele medicamente, reducerea de preţ va ajunge până la 20 la sută, arată preşedintele CNAS, citat în comunicat.

Pentru multe medicamente, reactulizarea preţului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO