ZF News

Inflaţia din Marea Britanie revine la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Inflaţia din Marea Britanie revine la cel mai ridicat...
19.10.2022, 13:30 178

Jeremy Hunt a refuzat miercuri să confirme că guvernul britanic va majora pensiile şi ajutoarele sociale în funcţie de inflaţie, în condiţiile în care acesta din a crescut din nou în septembrie la nivelul maxim al ultimilor 40 de ani, de 10,1%, conform Financial Times.

Rata inflaţiei IPC a crescut de la 9,9% în august, determinată de cele mai mari creşteri ale preţurilor la alimente din ultimele decenii şi a depăşit aşteptările economiştilor.

Noul cancelar britanic a fost criticat la începutul zilei de miercuri pentru că nu s-a angajat, aşa cum este normal, să folosească rata inflaţiei IPC din septembrie pentru a majora pensiile şi ajutoarele sociale în luna aprilie a anului următor.

Răspunzând la cifrele de miercuri dimineaţă, Hunt a declarat: “Acest guvern va acorda prioritate ajutorului pentru cei mai vulnerabili, o să asigure în acelaşi timp o stabilitate economică mai largă şi va stimula o creştere pe termen lung care va ajuta pe toată lumea.” El nu a făcut nici-un comentariu cu privire la majorarea ajutoarelor.

Cu o valoare de peste cinci ori mai mare decât ţinta de 2% a Băncii Angliei, rata inflaţiei de două cifre va spori, la fel şi presiunea asupra băncii centrale pentru o creştere importantă a ratei dobânzii la 3 noiembrie.

Banca centrală va trebui să pună în balanţă presiunile suplimentare asupra preţurilor cu revenirea guvernului asupra reducerilor de impozite nefinanţate şi cu scutirea mai puţin generoasă a costurilor energetice pentru gospodării, care vor reduce presiunile pe termen mediu asupra preţurilor.

Sarah Olney, de la Partidul Liberal Democrat, a declarat că premierul Liz Truss trebuie să confirme majorarea în parlament în cursul zilei de miercuri. “Nici-un penny nu poate fi pierdut pentru a face acest lucru. Ar fi o neglijenţă gravă şi un eşec asupra al celor mai vulnerabili membri ai societăţii noastre”, a spus ea.

Cu toate acestea, James Cleverly, secretarul de stat pentru afaceri externe, nu a putut să se angajeze că tripla blocare a pensiilor va fi menţinută. El a declarat pentru BBC: “Cancelarul va face o declaraţie peste o săptămână, în care va prezenta toate planurile de impozitare şi cheltuieli şi bugetele guvernamentale”.

Sir Steve Webb, fost ministru al pensiilor şi partener la Lane Clark & Peacock, a declarat că pensionarii care primesc noua pensie de stat ar pierde 442 de lire sterline pe an dacă aceasta ar fi majorată în funcţie de venituri şi nu de preţuri.

George Dibb, şeful Centrului pentru Justiţie Economică din cadrul think-tank-ului IPPR, a declarat că “creşterea mai abruptă în cazul unor produse de bază, cum ar fi alimentele şi băuturile, unde preţurile cresc în prezent cu peste 14%, subliniază necesitatea unui sprijin mai mare pentru gospodăriile cele mai vulnerabile în această iarnă, în plus faţă de plafonarea preţurilor la energie”.

Detaliile cifrelor au arătat că a existat o creştere a indicelui de bază, precum şi o creştere a preţurilor la alimente.

Indicele de bază, care exclude energia, alimentele, alcoolul şi tutunul, a crescut de la o rată anuală de 6,3% în august la 6,5% în septembrie.

Oficiul Naţional de Statistică a declarat că indicele general al preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în septembrie faţă de august, o creştere mai mare pe parcursul lunii decât în 2021, când indicele a crescut cu doar 0,3%.

Darren Morgan, directorul ONS pentru statistici economice, a declarat: “După mica scădere de luna trecută, inflaţia globală a revenit la nivelul maxim înregistrat la începutul verii. Creşterea a fost determinată de creşteri suplimentare în sectorul alimentar, care a înregistrat cea mai mare creştere anuală din ultimii 40 de ani, în timp ce preţurile la hoteluri au crescut, de asemenea, după ce au scăzut în această perioadă a anului trecut.”

A avut loc o nouă scădere uşoară a preţurilor la benzină, care a compensat creşterea altor preţuri şi contribuţiile în scădere ale tarifelor aeriene şi ale preţurilor maşinilor second-hand.

Paul Dales, economist şef pentru Marea Britanie la Capital Economics, a declarat că rata inflaţiei va creşte la 10,5% în octombrie şi la 11% în aprilie, odată ce garanţia guvernamentală privind preţul energiei va expira.

Samuel Tombs, economist-şef pentru Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, a declarat că “MPC este încă departe de a putea declara victorie” asupra inflaţiei, dar a îndemnat banca centrală să se îngrijoreze mai mult de “slăbirea cererii de consum şi de apariţia unei încetiniri pe piaţa muncii” decât de actualul nivel ridicat al inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO