ZF News

Jumătate din grâul românesc a fost exportat în primele şase luni de la recoltă

Jumătate din grâul românesc a fost exportat în...

Autor: Gabriel Razi

03.03.2015, 00:06 135
Comercianţii de materii prime agricole au exportat 3,5 milioane de tone de grâu românesc în primul semestru (iulie-decembrie) al sezonului comercial din agricultură, în scădere cu 1,6% faţă de perioada similară a anului anterior. Cantitatea exportată înseamnă 47% din recolta strânsă de pe câmp în vară de fermieri, iar ritmul exporturilor arată competitivitatea pe care marfa locală a avut-o în prima jumătate a exerciţiului comercial din piaţa internaţională a materiilor prime agricole.
 
Potenţialul de export al pieţei locale în acest sezon se ridică la 4,7 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă că în perioada ianuarie-iunie mai sunt disponibile pentru livrări doar 1,2 milioane de tone de grâu.
 
Exporturile de grâu din perioada iulie-decembrie 2014 reprezintă a doua cea mai mare cantitate exportată în acest interval în ultimele cinci sezoane comerciale, fiind mai mult decât dublul mediei din sezoanele 2010/2011-2012/2013, arată datele Eurostat.
 
Poziţia agresivă pe piaţa de export ţine grâul românesc pe a treia poziţie în topul celor mai mari exportatori ai acestui produs în Uniunea Europeană, deşi volumele disponibile local sunt mult mai mici decât ai competitorilor. Pe primele două poziţii în UE se află Franţa şi Germania, care sunt în acelaşi timp şi cei mai mari producători de grâu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO