ZF News

Legăturile dintre Moscova şi Beijing, ”mai puternice ca niciodată”. Premierul Rus Mikhail Mishustin se aşteaptă ca Beijingul să ajute Rusia să reziste presiunii economice exercitate de sancţiunile impuse de SUA

Legăturile dintre Moscova şi Beijing, ”mai puternice...

Autor: Daniel Belu

24.05.2023, 14:12 93

Prim-ministrul rus Mikhail Mishustin i-a spus premierului chinez că relaţiile bilaterale sunt mai puternice ca niciodată, în timp ce Moscova se aşteaptă ca Beijingul să o ajute să reziste presiunii economice exercitate de sancţiunile impuse de SUA, conform Bloomberg.

"Astăzi, relaţiile dintre Rusia şi China se află la un nivel ridicat fără precedent", i-a spus Mishustin premierului Li Qiang, miercuri, la Beijing. "Ele sunt caracterizate de respectul reciproc faţă de interesele fiecăruia, de dorinţa de a răspunde împreună la provocări, care este asociată cu creşterea turbulenţelor pe arena internaţională şi cu presiunea sancţiunilor nelegitime din partea Occidentului."

Politicianul rus şi-a exprimat încrederea că cele două ţări vor ajunge la o cifră de afaceri anuală a comerţului bilateral de 200 de miliarde de dolari înainte de termen şi chiar ar putea depăşi acest obiectiv. Cele două părţi au semnat, de asemenea, un memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul comerţului, alături de acorduri legate de revizuirea brevetelor şi de cerinţele privind exportul de cereale.

De asemenea, Mishustin va avea o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping miercuri după-amiază, a anunţat televiziunea de stat chineză, fără alte detalii.

Mishustin, care se află într-o călătorie de două zile în China, a declarat marţi, la un forum de afaceri din Shanghai, că fermierii ruşi sunt pregătiţi să crească semnificativ exporturile agricole către China. Liderul, care este sancţionat de SUA şi de mulţi dintre aliaţii săi, a adăugat că schimburile comerciale bilaterale au ajutat Rusia să îşi diminueze "dependenţa de dolar", potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

China s-a abţinut să se alăture campaniei de sancţiuni conduse de SUA împotriva Rusiei, iar de atunci comerţul bilateral a crescut. Exporturile Chinei către Rusia au atins un record în aprilie, cu 153% faţă de anul precedent, ajungând la 9,6 miliarde de dolari.

Vizita inaugurală a lui Mishustin în China în calitate de prim-ministru are loc în contextul în care Xi a trimis un trimis special în Ucraina şi în mai multe ţări europene. Călătoriile simultane simbolizează modul în care Beijingul echilibrează menţinerea legăturilor cu Moscova, încercând în acelaşi timp să îl prezinte pe Xi ca pe un pacificator global cu legături unice cu liderii din ambele părţi ale războiului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO