ZF News

Leul moldovenesc se opreşte din picaj după rezolvarea crizei politice de la Chişinău

Leul moldovenesc se opreşte din picaj după rezolvarea...

Autor: Ciprian Botea

23.02.2015, 00:00 103

Leul moldovenesc, care a pierdut peste 20% din valoare de la începutul anului pe fondul crizei politice de la Chişinău, începe să-şi revină şi s-a apreciat cu 4% într-o singură zi faţă de leul românesc la finalul săptămânii trecute în contextul în care partidele parlamentare au reuşit să formeze un guvern după trei luni de la alegerile din noiembrie anul trecut, iar banca centrală a readus dobânda-cheie la un nivel de două cifre.

Leul moldovenesc se depreciase la un minim de 18 bani, în timp ce pe pieţele internaţionale atinsese un minim de 22 de unităţi/dolar. După formarea noului guvern şi decizia băncii centrale de a majora dobânda-cheie de la 8,5% la 13,5%, leul moldovenesc a fost vineri moneda cu cea mai bună performanţă în faţa dolarului, cu o apreciere de 16%.

Leul moldovenesc pierduse peste 40% din valoare în faţa dolarului anul acesta în condiţiile în care pe lângă criza politică internă au existat şi tensiunile legate de războiul din Ucraina, care au trimis la pământ monede din fostul spaţiu sovietic, incluisv hrivna ucraineană, rubla rusească şi rubla din Belarus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO