ZF News

Manifestări violente ale suporterilor unguri în Bucureşti. Angajaţii teraselor din Centrul Istoric: Nu am văzut niciodată suporteri atât de violenţi

Manifestări violente ale suporterilor unguri în...

Autor: Andrei Dumitrescu

06.09.2013, 17:01 2962

Oamenii au povestit, pentru MEDIAFAX, că suporterii unguri au băut pe strada Smârdan încă din dimineaţa zilei de vineri, aceştia instalându-se în jurul orei 9:30 la terase, unde, până după ora 15:00, s-ar fi manifestat paşnic.

La un moment dat, însă, spun martorii oculari, mai mulţi poliţişti români, însoţiţi de reprezentanţi ai Poliţiei ungare, au venit şi le-au comunicat fanilor că la ora 16:00 trebuie să urce în autobuze, pentru a pleca spre Arena Naţională. Suporterii unguri au refuzat şi, în loc să se îndrepte spre autobuzele care îi aşteptau, au plecat în sens invers.

Fanii unguri nu ştiau însă că drumul le era barat de un cordon de jandarmi, care i-a împiedicat să treacă. Atunci, relatează martorii, au apărut primele incidente, care au degenerat ulterior la mai toate terasele de pe Smârdan, ungurii devenind dintr-o dată deosebit de violenţi.

"Aruncau şi cu câte două scaune deodată. Eu am văzut cum unul a ridicat de unul singur masa şi a aruncat-o peste un jandarm, care a căzut la pământ", a declarat o chelneriţă de la una dintre terasele la care au băut fanii veniţi din Ungaria.

Martorii mai susţin că suporterii unguri au fost foarte brutali şi au aruncat în jandarmi cu tot ce au avut la îndemână - sticle, pahare, scaune, mese şi scrumiere.

De altfel, pe dalele de piatră de pe Smârdan se văd încă urmele conflictului, din loc în loc putând fi observate dâre de sânge.

Aceiaşi martori spun că unii suporteri unguri, după ce au fost conduşi către autobuze de către jandarmi, au spart geamurile mai multor maşini, moment în care a izbucnit un nou conflict cu forţele de ordine.

Potrivit poliţiştilor, în Centrul Istoric se aflau, la ora incidentelor, aproximativ 400 de suporteri unguri.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că măsura intervenţiei oamenilor de ordine de evacuare a fanilor unguri din Centrul Vechi al Capitalei a venit în urma refuzului acestora de a părăsi locul, ei urmând să fie mutaţi în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională.

Aproape 3.400 de poliţişti au fost mobilizaţi, la nivel naţional, pe traseele folosite de suporterii unguri, de la intrarea în ţară şi până în Capitală, în aeroporturi şi gări, precum şi în Bucureşti, pentru a preveni eventualele incidente violente, a informat, joi, Poliţia Română.

Jandarmii au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene, vineri, la Gara de Nord, după o serie de incidente provocate de suporterii unguri veniţi la Bucureşti pentru a asista la meciul România - Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

Fanii au venit la Bucureşti cu un tren cu 13 vagoane, sosit în Gara de Nord cu o întârziere de două ore. Trenul a transportat 930 de suporteri.

Suporterii au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab şi au aruncat cu petarde, aprinzând şi numeroase torţe, la sosirea în Gara de Nord. La sosire, fanii au scos pe geamurile trenului torţe albe şi vişinii. Ei au aruncat cu petarde şi au fluturat steagurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, precum şi un drapel cu harta României fără Transilvania. Suporterii au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenţia pompierilor. În zona Gării de Nord a apărut şi un elicopter al Poliţiei.

Fanii au fost scoşi din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane şi au fost urcaţi în zece autobuze puse la dispoziţie de organizatori, pe Calea Griviţei, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Naţională. Cel de-al doilea grup de suporteri care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle şi diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forţelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi cu obiectele din dotare.

De asemenea, zece români au strigat injurii la adresa Ungariei, ei fiind luaţi de poliţiştii din zonă.

La recomandarea poliţiei, chioşcurile din zonă au fost închise.

Scoaterea suporterilor din Gara de Nord în grupuri a durat aproximativ o oră şi 15 minute. Fanii au lăsat în urma lor mormane de cutii de bere şi sticle de vin. Majoritatea era sub influenţa băuturilor alcoolice, iar unii chiar au fost ajutaţi de jandarmi să se deplaseze. Fanii scandau numele ţării lor şi îi făceau ţigani pe cetăţeni români aflaţi în zona gării, arătându-le totodată gesturi obscene.

Suporterii au lăsat şi în trenul cu care au venit numeroase cutii de bere. Fani vor pleca la Budapesta, după meci, cu aceeaşi garnitură de tren.

Meciul de fotbal România-Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, va avea loc vineri, de la ora 21.00, pe Arena Naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO