ZF News

Ministrul Economiei: Licitaţia Oltchim a fost corectă. "Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. "

Daniel Chiţoiu: Licitaţia pentru Oltchim a fost corectă. Răspund cu funcţia (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Autor: Andi Manciu

24.09.2012, 12:36 856

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că licitaţia pentru Oltchim a fost una "absolut corectă din punct de vedere legal", coordonată de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, şi că răspunde cu funcţia pentru un eventual eşec din vina instituţiei pe care o conduce.

"Din punct de vedere legal, este o licitaţie absolut corectă, şi trebuie să ţineţi cont de faptul că tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant în privatizare care este una din cele mai mari firme din lume în domeniul consultanţei, PricewaterhouseCoopers, selectată de Guvernul Boc, nu a fost selectată de noi, şi de asemenea în colaborare cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie", a afirmat Chiţoiu.

Chiţoiu a fost întrebat dacă îţi va da demisia, aşa cum a promis, în cazul în care privatizarea Oltchim se dovedeşte un eşec.

"Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (...) Modul cum s-a desfăşurat şi cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare şi întreg procesul de privatizare nu este o vină", a răspuns ministrul.

Chiţoiu a arătat că, în situaţia în care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

El a adăugat că nu crede că se va ajunge la lichidarea Oltchim şi că Dan Diaconescu va plăti preţul pe acţiuni şi îşi va onora toate angajamentele legale din oferta de cumpărare.

De asemenea, Chiţoiu a spus că nu crede că în spatele lui Dan Diaconescu să află grupul Gazprom.

Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO