ZF News

Moş Crăciun Inc., o afacere de miliarde care merge în pierdere. Câţi clienţi are pe liste una dintre cele mai moderne afaceri tradiţionale

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.12.2015, 15:32 2128

Moş Crăciun, marele şef al corporaţiei Moş Crăciun Inc., nu se dă înapoi de la folosirea celor mai moderne servicii, cum ar fi Airbnb, sau, din contră, a celor mai vechi reţete de maximizare a randamentului, printre care reciclarea prăjiturilor de sărbători, pentru a-şi mulţumi clienţii.

Cu toate acestea, marea lui corporaţie înregistrează în fiecare an pierderi de 11,5 miliarde euro. Lui Moş Crăciun îi este clar căundeva trebuie să taie costurile.

Experţii platformei de business Expert Market au analizat registrele Moşului şI încearcă să-I ajute.

Moş Crăciun Inc. are anul acesta 1.860.463.578 de clienţI, copiii creştini cu vârsta cuprinsă între 0 şI 14 ani, cu 10 milioane mai mulţI ca anul trecut, scrie The Telegraph. Aceasta înseamnă mai multe jucării.

Cele mai mari cheltuieli ale Moşului sunt de departe pentru producţia de jucării. Aceasta îl costă 13,4 miliarde euro. Jucăriile sunt produse de cineva, de angajaţii Moşului, elfii. Moşul cheltuie 88,5 milioane de euro cu salariile celor 3.000 de elfi ai săI - care primesc salariul mediu pentru un producător din Lapland, plus 18,6 milioane de euro pentru pensii şI asigurări, care în Finlanda reprezintă 21% din salariu. Bineînţeles, şI Moşul trebuie să se răsplătească pentru munca sa: 89.509 euro, salariul mediu al unui director executiv din Finlanda.

Sania cu jucării nu merge singură şI nu merge fără costuri. Moşul plăteşte pe asigurare 2.185 euro pe an, plus 900 de euro costuri de întreţinere (atât îl costă pe un şofer de concurs). Apoi, cei nouă reni trebuie hrăniţi: o cheltuială de 3.000 de euro pe an. Vaccinurile, suplimentele nutritive şI antibiticele aduc un plus de 748 de euro la costuri. Acestea sunt necesare deoarece Moş Crăciun nu poate risca să aibă vreun ren bolnav în decembrie.  

Moşul are nevoie şI de bani de cheltuială pentru viaţa de zi cu zi. Pe chirie, pe mâncarea sa şI pe serviciile de utilităţI boss-ul din Laponia dă 18.800 de euro pe an.
Banii Moşului nu vin doar din salariu. Cea mai mare sursă de venit pentru el este turismul. Moş Crăciun Inc. poate încasa 1.300 de euro de la cei 1,5 milioane de turişti care vizitează regiunea Lapland în lunile de vară. Din drepturile pentru folosirea imaginii sale, Moşul face 504,5 milioane de euro. Doar este unul dintre cele mai celebre şI simpatizate personaje de pe glob. ŞI renii săI pot ptoduce bani şI chiar produc: 184 milioane de euro pe an pentru a “ajuta” la perpetuarea speciei. Orice fermier care se respectă ar vrea să crească urmaşI ai renilor Moşului.

Din reciclarea prajiturilor şi laptelui pe care îl primeşte de Crăciun, Moşul poate încasa, după ce se îndestulează pe sine şi-şi hrăneşte elfii, 29 de milioane de euro (243,8 milioane de prajiturele şi 30 de milioane de căni cu lapte vândute la preţ de supermarket). Moşul mai poate face 270.000 de euro din reciclarea celor 2.367 de tone de scrisori cu dorinţe de Crăciun pe care le primeşte în fiecare an.

Moşul mai câştigă 567.000 de euro din închirierea pe Airbnb a celor 18 dormitoare libere de care nu are nevoie.

La finalul bilanţului, Moşul rămâne cu pierderi de 11,5 miliarde euro. KPMG sugerează că acestea pot fi reduse dacă Moş Crăciun Inc. îşi mută sediul într-o regiune mai caldă. Încălzirea la Polul Nord îl costă pe Moş 134.600 de euro pe lună! Moşul şi-ar putea muta centrul de distribuţie mai aproape de lumea civilizată, reducând astfel cheltuielile cu transportul. Cititul scrisorilor ar putea deveni mai uşor dacă acestea ar ajunge în Lapland prin email. Elfii Moşului ar fi astfel mai puţin încărcaţi şi şi-ar putea concentra pe producţie eforturile consumate de operaţiunile de sortare şi  desfacere a plicurilor şi de triere a copiiilor în funcţie de cât de cuminţi au fost.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO