ZF News

Numărul doi din BRD recunoaşte că bancherii au dat credite pe ochi frumoşi în boom: "Au fost luaţi de val"

Numărul doi din BRD recunoaşte că bancherii au dat...

Autor: Raluca Ghinea

19.02.2015, 17:54 1562

"O parte din creditele neperformante, fără niciun dubiu, sunt datorate exagerărilor şi greşelilor noastre ca bancheri, inclusiv greşelilor de strategie bancară. În aşa euforie, în care totul era roz, în care totul creştea de la an la an, fără niciun dubiu că noi ca bancheri comerciali am fost luaţi de val şi în bună măsură produsele pe care le-am oferit populaţiei nu erau dublate şi de o analiză corespunzătoare de risc. Noi înşine recunoaştem că structurile noastre de risc au fost destul de laxe în studierea dosarelor şi, după părerea mea, o parte din această neperformanţă care este acum măturată prin curăţirea bilanţurilor este un efect benefic pentru că înlătură din activitatea noastră propriile noastre greşeli", a afirmat Bunescu la BNR, în cadrul unei conferinţe pe tema reglementării şi supravegherii bancare.

El a arătat că o altă parte importantă a creditelor neperformante a provenit din efectele crizei economice, respectiv din falimentul firmelor, care s-a răsfrânt în activitatea băncilor.

Bunescu spune că procesul de curăţare a bilanţurilor de anul trecut a ajutat băncile "să vadă lucrurile puţin diferit".

În urma curăţării portofoliilor, rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar a coborât de la 23% la 14%.

"Mai este un pas de parcurs în cursul acestui an, un pas care va reflecta soliditatea activelor noastre, se continuă evaluarea activelor bancare după reguli europene foarte stricte. La finele unei asemenea evaluări, fiecare bancă va putea să-şi vadă în oglindă foarte sever chipul ei financiar-bancar", a adăugat directorul BRD.

El a punctat că activitatea bancară prezintă o tendinţă solidă de creştere, pe fond, având în vedere volumul de credite noi acordate de bănci anul trecut, de 50 miliarde lei, însă creşterea la nivel de sold este resorbită de rambursările creditelor care ajung la scadenţă şi de efectul foarte mare al scoaterii creditelor neperformante provizionate din bilanţuri de anul trecut.

"În aceste condiţii, cred că activitatea bancară va continua să se dezvolte. Nu mă întrebaţi cu câte procente va creşte soldul de credite, dar în opinia mea va fi o creştere chiar pe sold a creditelor, pentru că există în continuare acest câmp de acţiune pentru bănci, cofinanţarea fondurilor europene, există de asemenea sectoare performante în agricultură şi creditarea imobiliară, evitând bulele speculative ale trecutului, dă dovezi de însănătoşire", a afirmat Bunescu.

Bancherul a amintit că, în urmă cu 2-3 ani, nimeni nu-şi imagina că se vor putea obţine finanţări în lei pe doi sau trei ani la dobânzi sub 2%.

Bunescu şi-a încheiat prezentarea exprimându-şi convingerea dobândită din experienţa de 40 de ani în sistemul bancar, potrivit căreia onestitatea bancherilor reprezintă un element cheie, care influenţează încrederea clienţilor.

"Am o convingere, nu de azi de ieri, ci de 40 de ani de când lucrez în bănci, că la temelia profesiunii bancare stă onestitatea absolută a unui lucrător bancar. Dacă aici vom avea breşe, mai mici sau mai mari, foarte multe eforturi, inclusiv de imagine sunt sortite zădărniciei. Dacă vom avea în sistemul bancar oameni necinstiţi, aceasta va fi o plagă care poate să producă foarte mult rău. Onestitatea bancară este un element cheie. Dacă clientul nu mai are încredere, este un lucru grav", a conchis Bunescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO