ZF News

Oamenii de afaceri: Registrul Comerţului trebuie să elimine activităţile de ghişeu şi să treacă la sistemul de plată online a taxelor

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: Registrul Comerţului trebuie să treacă de urgenţă la sistemul de plată online a taxelor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Autor: Emil Popescu

03.08.2012, 10:31 580

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine trecerea de urgenţă la sistemul de plată online a taxelor către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), pentru reducerea timpului de realizare a acestor operaţiuni.

"AOAR consideră ca eliminarea activităţilor «de ghişeu» necesare întocmirii «notei de plată» aferentă operaţiunilor solicitate de companie şi înlocuirea acestei proceduri cu o variantă on-line, automată, reprezintă o simplificare benefică pentru orice firmă, reducând atât costurile de timp cât şi consumul de resurse umane", se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Oamenii de afaceri au salutat intenţia Guvernului de simplificare a formalităţilor pe care companiile trebuie să le îndeplinească în relaţia cu ONRC.

"Impactul financiar al costurilor pe care le suportă companiile nu reprezintă o povară financiară semnificativă, reducerea timpilor de aşteptare la ghişeu şi alocarea de personal pentru îndeplinirea unor formalităţi simple constituind avantajele majore asigurate de noua reglementare", se menţionează în comunicat.

AOAR precizează că mediul de afaceri din România are nevoie de reducerea birocraţiei pentru reducerea costurilor de funcţionare şi degrevarea salariaţilor de sarcini administrative şi că apreciază reducerea numărului de proceduri la ONRC, în perioada 2007-2012, de la 27 la 11.

ONRC susţine că introducerea unui nou sistem de calcul al taxelor pentru operaţiunile de la Registrul Comerţului nu va duce la majorarea tarifelor actuale şi explică veniturile suplimentare estimate anual prin creşterea numărului de operaţiuni.

"Scopul proiectului de hotărâre a Guvernului este de simplificarea procedurilor de înregistrare în registrul comerţului, prin aplicarea de taxe şi tarife unice pentru înregistrarea în registrul comerţului, care asigură crearea premiselor pentru plata on-line, utilizând cardul bancar prin Sistemul Naţional Electronic de Plată Online (SNEP), eliminarea timpilor alocaţi pentru calcularea, la ghişeu, a contravalorii serviciilor prestate; actualmente stabilirea exactă a taxelor şi tarifelor fiind realizată numai prin întocmirea notelor de calcul, achitarea fiind efectuată după emiterea notelor de calcul. Prin introducerea noului sistem notele de calcul vor fi generate de sistemul informatic numai pentru verificare. De asemenea, sistemul prezintă predictibilitate ceea ce îi permite operatorului economic să stabilească o prognoză fidelă a cheltuielilor legate de înregistrarea în registrul comerţului atât la momentul constituirii, cât şi în cursul derulării afacerii", arăta ONRC, miercuri, într-un comunicat.

Sursa citată menţionează că iniţiatorii proiectului de act normativ nu şi-au propus grevarea suplimentară a comercianţilor, noile taxe şi tarife unice fiind determinate prin însumarea contravalorii serviciilor prestate şi a comisioanelor percepute pentru operaţiunile efectuate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale pentru alte instituţii, aşa cum au fost prevăzute în legislaţia în vigoare, şi au avut în vedere ca bază de calcul încasările şi numărul de înregistrări din anul 2011.

"Creşterea încasărilor este pusă strict pe seama prognozei de creştere a numărului de înregistrări în registrul comerţului. Astfel, încasările în anul 2011, au fost în valoare de 100 milioane lei şi au fost luate ca bază de calcul pentru următorii ani. Pentru anul 2012 a fost prognozată o creştere a numărului de înregistrări cu 15%, reflectată într-o creştere a încasărilor cu 9,1%. Pentru următorii 5 ani s-a prognozat o creştere cu 8% a numărului de înregistrări faţă de anul anterior şi a încasărilor cu 5%. Precizăm că la 31 iulie 2012 creşterea numărului de înregistrări faţă de perioada similară a anului 2011 a fost de 11,01%", au precizat reprezentanţii ONRC.

Noile taxe vor fi aplicate într-un interval de două luni după ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotărâre.

Sistemul prevede ca operaţiunile din registrul comerţului să fie taxate cu tarife unice, în funcţie de tipul solicitării, fără ca fiecare tip de serviciu să mai fie achitat separat, ca în prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca bază de fundamentare, înregistrările în registrul comerţului şi încasările aferente realizate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO