ZF News

Odată cu dispariţia multor probleme din lanţurile de aprovizionare, europenii au luat cu asalt dealerii auto: Vânzările de maşini noi au crescut în regiune pentru a noua lună consecutiv, în ciuda dobânzilor ridicate la credite

Odată cu dispariţia multor probleme din lanţurile de...

Autor: Daniel Belu

17.05.2023, 13:22 206

Vânzările de automobile în Europa au crescut în aprilie pentru a noua lună consecutiv, pe măsură ce lanţurile de aprovizionare s-au îmbunătăţit, iar constructorii auto au lucrat la recuperarea comenzilor restante, conform Bloomberg.

Înmatriculările de maşini noi au crescut cu 16%, până la 964.932, a anunţat Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. Deşi redresarea continuă, livrările din primele patru luni ale anului rămân cu aproximativ o cincime sub nivelurile de dinaintea pandemiei.

Constructorii auto din segmentele de volum, premium şi de lux au continuat să înregistreze rezultate solide, chiar şi în condiţiile în care inflaţia rămâne ridicată, iar îngrijorările legate de perspectivele economice se adâncesc. Însă, odată cu îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare şi cu apariţia pe piaţă a mai multor vehicule, producătorii sunt pe cale să piardă puterea de stabilire a preţurilor, iar investitorii semnalează că urmează vremuri mai grele.

"Este posibil să existe multă instabilitate în următoarele 12 luni, pe măsură ce noile modele electrice încearcă să câştige moment, iar Tesla continuă să adauge presiune", a declarat Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics. "Există ameninţări la adresa creşterii care vin ca urmare a presiunilor inflaţioniste şi geopolitice, iar dacă includem şi războiul preţurilor, este posibil ca mulţi clienţi să îşi amâne achiziţiile."

Ratele mai mari ale dobânzilor au făcut deja mai scumpă finanţarea unui vehicul. Reducerile de preţ ale Tesla Inc. au sporit stresul vânzărilor, punând producătorii auto sub presiune pentru a reduce preţurile de vânzare şi pentru a sacrifica marjele puternice de care s-au bucurat concentrându-se pe modele mai scumpe în timpul crizei de aprovizionare cu cipuri.

Vehiculele complet electrice au înregistrat o creştere de aproape 50% a înmatriculărilor în comparaţie cu luna aprilie a anului trecut, în timp ce vânzările de maşini alimentate cu gaz au crescut cu 15%. Comenzile pentru vehiculele alimentate cu motorină au scăzut uşor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO