ZF News

Oenologul transformat în producător de vinuri: „Recolta este la jumătate faţă de anul trecut, dar nu-mi doresc încă un 2013. Via iubeşte stresul. Este ca un om care lucrează bine sub presiune“

Aurelia Vişinescu, oenolog care a fondat afacerea Domeniile Săhăteni

Dealul Mare este o regiune cuprinsă între Ploieşti şi Buzău, iar noi suntem chiar în mijlocul Dealului Mare. Potenţialul calitativ al acestei regiuni vine din faptul că soulul are un substrat calcaros. Mineralele îmbogăţesc vinurile albe, iar aici strugurii se coc mai repede, ceea ce este bine pentru vinurile roşii. Aici se află uliţa cu cele mai multe crame din România.

Aurelia Vişinescu, oenolog care a fondat afacerea Domeniile Săhăteni Dealul Mare este o regiune cuprinsă între Ploieşti şi Buzău, iar noi suntem chiar în mijlocul Dealului Mare. Potenţialul calitativ al acestei regiuni vine din faptul că soulul are un substrat calcaros. Mineralele îmbogăţesc vinurile albe, iar aici strugurii se coc mai repede, ceea ce este bine pentru vinurile roşii. Aici se află uliţa cu cele mai multe crame din România.

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2014, 00:08 914

Aurelia Vişinescu, unul dintre puţinii oenologi femei din România, face de aproape zece ani vinuri albe şi roşii în regiunea Dealu Mare, zonă situată între Ploieşti şi Buzău, vânată de toţi producătorii de vin datorită caracteristicilor deosebite.

Domeniile Săhăteni, afacerea condusă de Vişinescu, a ajuns în acest moment la o producţie de circa 500.000 de sticle pe an, din care jumătate ajung în locuri pre­cum Japonia sau Bra­zilia, iar restul sunt vândute local. Astfel antre­pre­noarea speră să termine 2014 cu un plus de 30% în ciuda carac­terului capricios al anului.

„Dealul Mare este o regiune cuprinsă între Plo­ieşti şi Buzău, iar noi suntem chiar în mij­lo­cul Dealului Mare. Potenţialul calitativ al acestei regiuni vine din faptul că solul are un substrat calcaros. Mineralele îmbogăţesc vi­nu­rile albe, iar aici strugurii se coc mai repede, ceea ce este bine pentru vinurile roşii. Aici ne aflăm pe uliţa cu cele mai multe crame din Ro­mâ­nia. Îi avem ca vecini pe cei de la Lacerta sau de la Halewood şi o să avem şi un drum bine făcut în viitorul apropiat“, explică Aurelia Vişinescu.

De multe ori, în descrierile pe care le face vinului intervin cuvinte precum agitat, acid, masticabil, cărnos, odihnă. Îţi dă adesea impresia că vorbeşte de un om dificil, dar de fapt se referă la toate atributele care fac din vin o bătură cu o personalitate puternică. De aceea terroir-ul unei zone este extrem de important în procesul de realizare a unui vin de calitate.  Ce este terroir-ul? Este un termen francez care exprimă reuniunea într-un singur loc a unor caracteristici climatice, geografice, geo­logice, care este caracterizat printr-o anumită cantitate de precipitaţii sau printr-o anumită putere a soarelui, care are o structură minerală propice sau o înclinaţie bună pentru plantarea viţei-de-vie. Din spusele experţilor, Dealu Mare este o zonă cunoscută pentru terroir-ul ideal obţinerii vinurilor bune.

„Contează cât străluceşte soarele, cum bate vântul. Nu există două vinuri la fel“, explică ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO