ZF News

Ofertă bogată de 20 de promisiuni de listare la AeRO, dar de unde va veni cererea pentru acţiuni?

Octavian Bădescu controlează compania de curierat Delivery Solutions, cotată la 8,15 mil. lei

Octavian Bădescu controlează compania de curierat Delivery Solutions, cotată la 8,15 mil. lei

Autor: Roxana Pricop

06.03.2015, 00:06 427
Un număr de peste 20 de antreprenori, printre care proprietarii bicicletelor Pegas şi cei ai atelierelor de croitorie Tudor Personal Tailor, s-au arătat interesaţi să se coteze pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO operat de bursa de la Bucureşti. Însă cine vor fi investitorii dispuşi să cumpere acţiuni la aceste firme, cu un potenţial ridicat de creştere, dar şi riscuri pe măsură?
 
Un răspuns la această întrebare ar putea veni din Polonia, de unde provine modelul care a stat la baza relansării sistemului alternativ local într-o platformă destinată start-up-urilor şi IMM-urilor.
 
Bursa din Varşovia operează încă din 2007 un sistem alternativ dedicat IMM-urilor, numit NewConnect. Acesta a ajuns în cei aproape opt ani de funcţionare la 430 de companii listate cu o capitalizare totală de 2 miliarde de euro. În 2014, investitorii de retail au generat 70% din tranzacţiile cu acţiunile de pe NewConnect, 23% din rulaje au în spate investitori instituţionali polonezi, iar restul de 7% este generat de investitorii străini. Astfel că este de aşteptat ca şi pe sistemul alternativ românesc, investitorii de retail să asigure rulajele. Alături de investitorii persoane fizice, cererea pentru acţiunile pe care le vând antreprenorii ar putea veni din partea fondurilor de investiţii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO