ZF News

Oficial Ministerul Sănătăţii: Părinţii au tot dreptul să dea ministerul în judecată din cauza vaccinelor BCG

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Părinţii care au dat în judecată Ministerul pentru vaccinul BCG au tot dreptul s-o facă (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Părinţii care au dat în judecată Ministerul Sănătăţii din cauza reacţiilor adverse ale vaccinului împotriva tuberculezei au tot dreptul la acest demers, situaţia produsului va fi analizată de o Comisie naţională şi internaţională, a declarat duminică secretarul de stat Alexandru Rafila.

El a precizat că o Comisie de experţi internaţionali va analiza, împreună cu specialiştii români, situaţia lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reacţii adverse grave unui număr de 115 bebeluşi.

"Aş vrea să precizez faptul că, din păcate s-a creat panică în ceea ce priveşte vaccinarea, reacţiilor părinţilor sunt perfect justificate, iar Ministerul Sănătăţii a hotărât ca experţii români să se consulte cu experţi internaţionali în privinţa reacţiilor adverse grave. Fac menţiunea că toate vaccinurile utilizate în România au autorizaţie de punere pe piaţă din Uniunea Europeană", a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Alexandru Rafila.

El a spus că în cadrul campanie naţionale de imunizare împotriva tuberculozei au fost vaccinaţi cu produsul adus din Danemarca peste 200 de mii de copii, iar reacţiile adverse grave au fost constatate la 115 bebeluşi.

"Ponderea celor care au dezvoltat reacţii adverse grave după vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 1 la mie", a precizat Rafila.

Imunizarea contra tuberculozei a fost oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, 22 noiembrie, MS.

Ministerul a solicitat o expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza efectuată joi de comisia MS.

Ministrul a spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni, însă, până la finalizarea raportului acesteia şi clarificarea situaţiei, MS a decis sistarea temporară a vaccinării BCC.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino", nu a mai primit autorizaţie de producţie, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO