"Dupa recesiune, multi investitori s-au aratat interesati de Grecia, astfel ca au decis sa isi plaseze capitaluri in diverse sectoare economice, in contextul in care, in ultimii trei ani, locomotiva economiei grecesti s-a aratat a fi tot turismul", povesteste Patrascu Constantin Octavian din experienta sa de business developer in tara unde s-a nascut democratia.
Despre Grecia s-a tot vorbit, in ultimii sapte ani, ca este paradisul lasat in agonie. Criza a aruncat tara intr-o stare de cvasi-faliment, ceea ce a impus masuri guvernamentale drastice cu sacrificii sociale mari. Dar, in ultimii 3 ani, economia Greciei a dat semne de revenire, in special prin "locomotiva" economiei – turismul, afirma Octavian Constantin Patrascu, business developer. El spune ca, dupa recesiune, multi investitori s-au aratat interesati de Grecia, plasandu-si capitalul in diverse sectoare economice.
"Am fost tentat sa actionez la fel, fiind o sansa unica de a imi dezvolta business-ul pe vechiul continent, intr-o tara ce isi pregatise foarte bine terenul pentru aporturile banesti", puncteaza business developer-ul.
Sunt cateva aspecte importante pentru un investitor, care l-au determinat si pe Patrascu Octavian sa dezvolte afaceri acolo. "In primul rand, Guvernul Grecei promoveaza o legislatie prietenoasa in ceea ce priveste forta de munca. Daca firma ta are peste 50 de salariati, vei primi o subventie in valoare de 350 de euro pentru fiecare angajat, ceea ce duce la incurajarea afacerilor pentru ca iti scad colosal costurile", spune Patrascu.
In plus, mediul de afaceri este unul operativ, iar sistemul este construit in asa fel incat sa stimuleze investitiile straine. “Am inceput sa imi largesc orizontul de raportare si am decis sa deschid negocierile cu cel mai mare broker local, o companie independenta de investitii financiare, membra a Bursei din Atena", continua Patrascu, in opinia caruia negocierea propriu-zisa este o infruntare a vointelor. “Octavian are energia de a schimba permanent strategia de business atunci cand nevoia de adaptare o cere. M-au impresionat realizarile lui si seriozitatea cu care se dedica bunului mers al lucrurilor, face parte din categoria tinerilor antreprenori care promit”, a declarat domnul Alexandros Moraitakis, reprezentantul companiei din Grecia.
Asadar, nu a renuntat sa isi faca auzit, cat se poate de clar, aportul pe care il poate aduce in aceasta colaborare, iar dupa aproape trei luni de tratative a reusit sa incheie afacerea. “Intr-adevar, la acel moment, domnul Alexandros, actionarul majoritar, se afla deja in relatii parteneriale cu asociati de calibru, dar in cele din urma am reusit sa rastorn situatia si sa batem palma tocmai datorita convingerii cu care am plecat in acest deal asupra a ceea ce pot face eu ca business developer". "Cine nu risca, nu castiga. Aceste doua aspecte merg mana in mana atunci cand vorbim de un business", afirma Alexandros Moraitakis.
Grecia i-a oferit lui Patrascu Octavian Constantin nu doar oportunitatea de a finaliza o afacere, ci chiar sa experimenteze relatii cu oameni ce detin vaste cunostinte financiare internationale. "Am fost impresionat de cunostintele domnului Alexandros despre piata de capital din SUA si despre felul in care a incercat sa implementeze know-how-ul in propria afacere. Am facut un acord de joint venture, am pus cap la cap lucrurile si am decis sa demaram un proiect ambitios la Atena", povesteste Patrascu, care se declara absolut convins ca este vorba despre un parteneriat de durata, "mai ales ca fiecare dintre noi a adus un bagaj bogat de cunostinte, tehnologie, experienta pe piata de capital, iar toate acestea se vor reflecta pozitiv asupra afacerii". "Business-ul pe care noi il desfasuram nu este 'dictat' de fortele politice interne. Ma bucur ca amandoi am avut o viziune proactiva, reusind in cele din urma sa punem pe picioare un parteneriat, dincolo de sumbrul tablou" politic", tine sa precizeze domnul Moraitakis.
Oricum, faptul ca Grecia a obtinut prelungirea ajutorului financiar din partea creditorilor internationali, in februarie 2015, este un punct de plecare, in plus, pentru investitori de a privi mai interesati oportunitatile de afaceri oferite de aceasta tara.
Nimeni nu are de castigat din falimentul Greciei, scrie dr. Andreea Dragoi, intr-un articol postat pe site-ul Institutului de Economie Mondiala, parte a Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Ea face referire la literatura de specialitate care avertizeaza ca un colaps al Greciei ar afecta grav atat bancile care detin obligatiuni emise de statul grec, inclusiv Banca Centrala Europeana, cat si institutiile financiare din principalele state creditoare - Franta si Germania.
Economia Greciei a crescut cu 0,8% in 2014, depasind estimarile oficiale, conform datelor preliminare publicate vineri de Oficiul elen de Statistica (ELSTAT) si preluate de Reuters. Valoarea PIB-ului Greciei s-a ridicat la 186,5 miliarde de euro, anul trecut, fata de 185,1 miliarde de euro, in 2013.
Atena si creditorii internationali (UE, BCE si FMI) se asteptau la un avans al economiei de 0,6% in 2014 si estimeaza un avans de 2,9%, in 2015.
Dupa sase ani de recesiune si masuri dure de austeritate, Grecia a revenit pe crestere, in trimestrul trei din 2014, datorita unui sezon turistic record, cu peste 22 de milioane de vizitatori straini.
"Intr-adevar, gurvernul grec a luat cateva decizii intelepte in scopul incurajarii investitorilor straini, oferind parghii importante pe diverse paliere economice. Cred ca in viitorul apropiat, cei care vor vrea sa investeasca in Grecia, se vor bucura de conditii din ce in mai prietenoase", este de parere Alexandros Moraitakis.
Luna trecuta, Eurogrupul a decis sa prelungeasca cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, in anumite conditii. Comisia Europeana a confirmat, zilele acestea, ca Grecia a transmis lista propunerilor de reforma necesare pentru a obtine aceasta extindere. Autoritatile de la Atena vor sa implementeze, printre alte masuri, decizii de reformare a pietei muncii, potrivit Reuters.