ZF News

Păgubiţii Harinvest spun că au de recuperat 12 mil. lei

Ştefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor. Mediafax Foto

Ştefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor. Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

24.02.2015, 00:06 712

Un număr de 94 de clienţi ai Harinvest susţin că au fost pă­gubiţi în total cu suma de 12,5 mil. lei (2,7 mil. euro), po­trivit listei actualizate primite de la reprezentanţii păgubiţilor.

Cazul investitorilor păgubiţi de la firma de brokeraj Harinvest a intrat în atenţie în decembrie 2013, când aceasta nu a reuşit să deconteze o tranzacţie de 500.000 de euro din lipsă de fonduri. Ulterior ASF a efectuat un control şi a depistat mai multe nereguli pentru care mai multe persoane au fost amendate cu suma totală de 618.500 de lei. Clienţii Harinvest s-au trezit însă fără acţiuni şi bani în conturi. ASF a obligat acţionarii Harinvest să lichideze societatea sau să-i modifice obiectul de activitate după ce a suspendat în prealabil activitatea acesteia.

Estimările iniţiale ale foştilor clienţi ai Harinvest erau că un număr de 85 de clienţii au fost păgubiţi în total cu suma de 10 milioane de lei.

„Am primit şi noi lista actualizată a cererilor din partea reprezentanţilor foştilor clienţi Harinvest. Compensările se vor face în baza listei oficiale de plată întocmită de lichidatorul Harinvest, respectiv de societatea AMT Servicii Insolvenţă. Lista de plată se va întocmi după ce tabelul definitiv al creanţelor va fi publicat în buletinul procedurilor de insolvenţă“, a spus Ştefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Harinvest este primul caz de compensare de pe piaţa locală de capital. Fondul de Compensare are rezerve de 3,6 milioane de euro. Legislaţia prevede că toţi păgubiţii care au de încasat sume de până la 20.000 de euro vor fi compensaţi integral de către fond. Pentru ceea ce depăşeşte 20.000 de euro, păgubiţii se pot adresa instanţei de judecată până la întregirea sumelor pretinse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO