• Leu / EUR4.9090
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7494
ZF News

Pedepse mai dure pentru evazionişti. Cum vrea Fiscul să reducă evaziunea

Pedepse mai dure pentru evazionişti. Cum vrea Fiscul să reducă evaziunea

Autor: Claudia Medrega

20.03.2013, 20:31 618

Pedepsele pentru evazionişti au fost înăsprite, amenda fiind înlocuită în unele cazuri cu închisoarea, potrivit celor mai recente modificări aduse Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicate în Monitorul Oficial.

Evaziunea fiscală continuă să rămână piedică în calea creşterii veniturilor bugetare. Potrivit unor estimări, evaziunea fiscală se ridică la circa 20% din PIB, adică aproape 30 mld. euro.

Reţinerea şi neplata, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţiiii cu reţinere la sursă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani, conform noilor reguli.

De aceeaşi pedeapsă vor avea parte şi cei care vor împiedica autorităţile fiscale să intre, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.

Şi refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta inspectorilor fiscali documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la şase ani, pedeapsa fiind dublată.

Contribuabilii care nu vor reface, cu intenţie sau din culpă, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, nu vor mai plăti amendă, ci vor face închisoare de la şase luni la cinci ani.

Daca prin infractiunile de evaziune fiscală se produce un prejudiciu de peste 100.000 de euro, limita minimă şi maximă a pedepsei se majorează cu cinci ani, iar pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, pedeapsa se majorează cu şapte ani.

Legea prevede că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Fiscul a înfiinţat în luna august a anului trecut un cont dedicat recuperării prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, pentru reducerea pedepselor făptuitorilor care plătesc înainte de primul termen al proceselor penale.

ANAF a încasat în şase luni peste 34 mil. lei (8 mil. euro) de la evazioniştii care au plătit din prejudiciu pentru a beneficia de pedepse mai mici. Cea mai mare sumă a fost încasată chiar la începutul acestui an, de la o firmă din Bucureşti care a achitat 22 mil. lei (5 mil. euro) înainte ca Parchetul să decidă începerea urmăririi penale.

Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a intrat în vigoare în vara anului 2005.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9090
Diferență: -0,0855
Ieri: 4.9132
Azi: 4.7494
Diferență: -1,1098
Ieri: 4.8027
Azi: 5.8036
Diferență: -0,0809
Ieri: 5.8083
Azi: 5.0470
Diferență: -0,2096
Ieri: 5.0576