ZF News

Pesimism de la analişti la început de an în privinţa economiei

Pesimism de la analişti la început de an în privinţa...

Autor: Andra Oprescu

26.02.2015, 00:03 87

Analiştii au început anul 2015 pesimişti, indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA România fiind revizuit în scădere, pe fondul componentei de anticipaţii. Negativismul analiştilor a venit după ce în ultimele două luni ale anului trecut indicatorul revenise pe creştere.

„A fost o scădere marginală pe care o pun pe seama evenimentelor din Rusia - Ucraina şi a evenimentelor din Grecia. Ambele pare să se fi calmat, dar în ambele cazuri pot apărea surprize. Componenta de anticipaţii a scăzut tocmai din cauza acestor incertitudini“, a comentat vicepreşedintele CFA România, Adrian Codîrlaşu. În luna ianuarie indicatorul CFA România a ajuns la 59,8 puncte, în scădere uşoară faţă de decembrie 2014.

Componenta care evaluează condiţiile curente din economie a fost de 44,8, în creştere cu 3,7 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţi­ilor  a scăzut cu 2,5 puncte, la 67,3.

Noiembrie şi decembrie 2014 au fost primele luni de creştere după ce încrederea analiştilor în economia autohtonă scăzuse timp de cinci luni consecutiv. Astfel, optimismul părea să revină, dar prima lună din 2015 a anulat aşteptările pozitive.

Economia pare să mergă bine, creşterea economică fiind anul trecut de 2,9% faţă de 2013, peste aşteptări. În ultimul trimestru, creşterea economică a fost de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, pe serie brută, potrivit datelor INS.

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a fost lansat în luna mai 2011 şi urmăreşte să cuantifice percepţia analiştilor asupra condiţiilor curente şi anticipaţiile acestora cu privire la activitatea economică din România pe un orizont de timp de un an. Părerile analiştilor sunt colectate printr-un sondaj realizat în ultima săptămână a fiecărei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO