ZF News

Petrofac iese din contractul cu Petrom pentru creşterea producţiei

Petrofac iese din contractul cu Petrom pentru creşterea...

Autor: Luiza Chiroiu

27.02.2015, 00:00 883

"În 2014, am lucrat la revizuirea planului de dezvoltare şi a contractului-cadru pentru perimetrele din Ţicleni. Cu toate acestea, după o reevaluare a proiectului la începutul lui 2015, am decis să renunţăm la contract", se arată în raportul financiar pe 2014 publicat de Petrofac.

Compania arată că a constiuit provizioane care să acopere integral valoarea contractului cu OMV Petrom şi a prevăzut, de asemenea, în buget costurile presupuse de ieşirea din parteneriatul cu OMV.

Compania britanică estimează că activele deţinute în România valorează 139 de milioane de euro.

În 2010, OMV Petrom a încheiat un parteneriat pe 15 ani cu Petrofac pentru gestionarea operaţiunilor la nouă zăcăminte din zona Ţicleni, contractul vizând creşterea cumulativă a producţiei cu cel puţin 50% până la finalul lui 2015.

În cadrul parteneriatului, Petrom a rămas deţinătorul contractelor de concesiune şi al producţiei de hidrocarburi, iar Petrofac a gestionat operaţiunile la mai multe zăcăminte din zona Ţicleni în numele Petrom.

Astfel, contractul prevedea ca Petrofac să asigure expertiza şi tehnologiile necesare, precum şi resursele financiare şi umane. De cealaltă parte, Petrom trebuia să supervizeze operaţiunile şi să plătească pentru cantitatea de ţiţei produsă, inclusiv un tarif crescut în funcţie de nivelul producţiei suplimentare.

Profitul net al companiei britanice Petrofac a scăzut în 2014 la 581 de milioane de dolari de la 650 de milioane de dolari în 2013, în timp ce veniturile au coborât la 6,2 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO