ZF News

Ponta a convocat o celulă de criză la Guvern urmare a accidentului din Franţa

Ponta a convocat o celulă de criză la Guvern urmare a accidentului din Franţa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Autor: Ioana Câmpean, Ovidiu Bărbulescu

02.09.2012, 16:33 163

Premierul Victor Ponta a convocat, duminică după-amiază, la Guvern, o celulă de criză formată din miniştrii Internelor, Afacerilor Externe, Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat, urmare a accidentului din Franţa în care a fost implicat un autocar în care se aflau cetăţeni români.

"Având în vedere gravul accident de circulaţie înregistrat în această dimineaţă în Franţa, în care au fost implicaţi mai mulţi cetăţeni români, primul-ministru Victor Ponta a cerut autorităţilor centrale şi locale să se mobilizeze de urgenţă şi să se implice în rezolvarea acestei situaţii de criză, pentru a veni atât în sprijinul victimelor dar şi în sprijinul familiilor acestora", se arată într-un comunicat al Guvernului, remis agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, la ora 17.00 primul ministru Victor Ponta a convocat la Guvern "o celulă de criză" formată din ministrul de Interne, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

La finalul întâlnirii vor avea loc declaraţii de presă, informează Guvernul.

Autocarul care transporta cetăţeni români implicat în accidentul din Franţa aparţinea unei firme din Bistriţa şi fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcţia Madrid spre România, a informat duminică Ministerul român de Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

"Din datele pe care le avem până în prezent de la Centrul Operaţional Naţional din Paris care ţine legătura cu autorităţile de la faţa locului, ar fi vorba despre aproximativ 20 de răniţi grav şi 20 de persoane rănite uşor", menţionează MAE în precizarea remisă MEDIAFAX, în care nu se face referire la persoane decedate.

De asemenea, potrivit MAE, din informaţiile preliminare rezultă că este vorba despre un autocar al unei firme din Bistriţa, care a fost închiriat unei firme din Suceava.

"În urma discuţiilor cu patronii firmei, rezultă că pasagerii erau cetăţeni români care se deplasau din direcţia Madrid spre România. Nu există o evidenţă centralizată a acestora", a evidenţiat MAE.

Centrul Operaţional Naţional din Franţa a informat că a început deja transportarea răniţilor cu elicopterul la spitale din regiune: două victime la Nisa, una la Marsilia şi trei la Toulon.

La faţa locului urmează să se deplaseze subprefectul francez din Var. Circulaţia pe A8 a fost întreruptă pe ambele sensuri. De asemenea, potrivit MAE, au fost alertaţi atât consulul general al României la Marsilia, care se va deplasa la faţa locului, cât şi consulul onorific al României la Nisa.

La data de 2 septembrie 2012, în jurul orei locale 9.30 (10.30 a României), pe autostrada A8, în dreptul localităţii Vidauban, a avut loc un accident grav în care a fost implicat un autocar transportând aproximativ 50 de cetăţeni români, în majoritate copii.

Un bebeluş a murit după răsturnarea autocarului cu pasageri români în sud-estul Franţei, alte 30 de persoane fiind în stare gravă, dintre care trei în stare critică, relatează ziarul Var Matin, în ediţia online.

Conform surselor citate de ziarul local francez, un bebeluş a murit în accident. Alte 40 de persoane au fost rănite, 30 fiind în stare gravă, iar trei în stare critică.

Accidentul a avut loc la ora 9.30 (10.30, ora României) pe autostrada A8, pe sensul Nisa - Aix-en-Provence, în apropierea localităţii Vidauban.

Consulul general al României la Marsilia, Ioan T. Morar, a declarat în urmă cu două ore pentru MEDIAFAX că, potrivit primelor informaţii de la autorităţile franceze, nu sunt persoane decedate în accidentul în care a fost implicat un autocar ce transporta cetăţeni români, petrecut duminică în zona localităţii Vidauba.

"Nu sunt confirmate decese, până la această oră. Suntem în contact cu autorităţile franceze, ştim că s-a montat la locul accidentului un spital de campanie, au fost implicaţi 100 de pompieri, patru elicoptere. E o mobilizare extraordinară, al ajutorului medical şi logistic, autorităţile franceze sunt foarte eficiente din acest punct de vedere", a declarat Morar, care a precizat că se află pe drum spre locul accidentului produs în jurul orei 10.30, ora României, fiind o distanţă de peste 100 de kilometri de la Marsilia până la locul accidentului.

De asemenea, Morar a arătat că printre cei aproximativ 40 de răniţi în accident sunt şi copii. "Probabil că, dat fiind numărul mare de răniţi, aceştia vor fi distribuiţi la spitalele din zonă", a spus Morar, adăugând că autorităţile au blocat şi circulaţia pe autostradă, pentru a putea desfăşura activităţile de intervenţie.

Potrivit consulului, accidentul s-a produs din cauza unui cauciuc al autocarului, care s-a spart, iar autovehiculul s-a răsturnat şi a ieşit de pe carosabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO