ZF News

Preţul cerealelor are şanse minime de creştere la vară: cererea scade de 3,7 ori mai repede decât oferta

Preţul cerealelor are şanse minime de creştere la...

Autor: Gabriel Razi

10.03.2015, 00:07 438

Cerealele vor avea puţine motoare de creştere de preţ la noua recoltă din iulie pentru că stocurile din anii trecuţi aduc linişte în piaţă, iar noua recoltă europeană va fi peste medie.

Piaţa europeană a cerealelor dă puţine speranţe pentru preţuri în creştere fermierilor în con­diţiile în care cererea va scădea la vară de 3,7 ori mai repede decât oferta punând astfel presiune pe preţuri. Oferta este prog­nozată să se reducă cu 1,1 milioane de tone, iar cererea să se contracte cu 4,1 milioane de tone. Ro­mânia este direct afectată pentru că este între primii cinci producători de cereale din UE şi un jucător important pe piaţa de export.

„Prognozele incipiente pentru recolta din sezonul 2015/2016 arată un nivel bun al producţiei de cereale de peste 300 milioane de tone ca urmare a condiţiilor meteo în general bune“, notează un raport al Comisiei Europene.

Motoarele de creştere a preţurilor la cereale pe piaţa comună europeană sunt cu atât mai scăzute având în vedere că ra­por­tul stocuri/consum, cel mai folosit indicator pentru tendinţa preţurilor, este prognozat să fie la cel mai mare nivel din ultimele cinci sezoane comerciale din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO