ZF News

Războiul din industria ”fără fum” a ajuns în România: producătorul de ţigarete BAT a dat în judecată competitorul Philip Morris pentru încălcarea brevetelor

Războiul din industria ”fără fum” a ajuns în...

Autor: Teona Tomoiaga

01.03.2021, 08:00 912
 
  • Un ”război” juridic între giganţii din industria ţigaretelor British American Tobacco (BAT) şi Philip Morris (PMI) care vizează produsele din tutun încălzit a ajuns şi în România
  • BAT România a pierdut în instanţă prima fază a unui proces din România
  • Industria ”fără fum” reprezintă o piaţă de 1 mld. lei pe plan local
 

Un război juridic dus pe plan internaţional între giganţii din industria ţigaretelor British American Tobacco (producătorul ţigaretelor cu tutun încălzit Glo) şi Philip Morris  International (producătorul ţigaretelor cu tutun încălzit IQOS) a ajuns şi la etapa din România.

Două companii care fac parte din grupul BAT (RAI Strategic Holdings si Nicoventures Trading Limited) au dat în judecată companiile Philip Morris şi Mediapost Hit Mail (compania care comercializează produsele Philip Morris), potrivit informaţiilor apărute pe site-ul Ministerului Justiţiei. Motivul? BAT acuză Philip Morris că a încălcat brevetele deţinute de BAT atunci când a dezvoltat şi a comercializat produsele IQOS (dispozitivul de încălzire a tutunului) şi HEETS (rezervele de ţigarete pentru IQOS). BAT a pierdut prima fază a procesului, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti publicată în data de 23 februarie 2021.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, putem confirma că în data de 14 ianuarie 2021, RAI Strategic Holdings, Inc. şi Nicoventures Trading Limited au depus o plângere privind o încălcare de brevet în România împotriva Philip Morris România S.R.L., Philip Morris Trading S.R.L. şi Mediapost Hit Mail S.A., plângere care priveşte încălcarea a două brevete. A fost solicitată o decizie definitivă care să împiedice vânzarea de IQOS şi HEETS. Deoarece acest proces este în curs de desfăşurare, nu putem comenta suplimentar”, a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, Cătălin Cîndea, Head of Corporate Affairs în cadrul BAT.

 

Philip Morris: BAT a mai deschis procese împotriva noastră şi în alte state

 

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Philip Morris România spun că această acţiune în instanţă ”a fost o încercare evidentă a BAT de a-şi proteja activitatea de bază de producţie de ţigări şi de a suplini lipsa lor de inovaţie în segmentul tutunului încălzit”.

”În 23 februarie 2021, instanţa a respins cererea de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale ca neîntemeiată. Acţiuni similare au fost iniţiate de companii din grupul BAT împotriva unor companii din grupul Philip Morris International şi în alte ţări din UE. Instanţele din Republica Cehă, Polonia şi Bulgaria au respins şi ele cererile BAT care solicitau dispunerea unor măsuri restrictive temporare, precum cele urmărite prin cererea de ordonanţă preşedinţială din România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dragoş Bucurenci, directorul de comunicare al Philip Morris România.

Întrebaţi care este miza financiară a acestui proces, reprezentanţii celor două companii au evitat să ofere cifre.

”Scopul aceste acţiuni în instanţă a fost acela de a obţine o ordonanţă prin care să se restricţioneze orice act de exploatare comercială a  IQOS şi HEETS, ceea ce ar fi împiedicat consumatorii adulţi să aibă acces la o alternativă mai bună, fundamentată ştiinţific, la continuarea fumatului. O acţiune separată iniţiată în instanţă de companii din grupul BAT împotriva filialelor româneşti ale Philip Morris International este încă în curs”, a mai spus Dragoş Bucurenci de la Philip Morris.

 

Ţigările fără fum, o piaţă de 1 miliard de lei în România

 

Potrivit estimărilor din piaţă, ”industria fără fum” generează venituri de 1 miliard de lei pe an dintr-o piaţă a ţigaretelor care este evaluată la 21 de miliarde de lei în România. Iar de creşterea acestei noi nişe de piaţă a beneficiat mai mult Philip Morris, a cărui ţigaretă „fără fum”, IQOS, a ”prins” mai bine în rândul consumatorilor decât Glo, produsul similar al concurenţilor de la BAT.

Potrivit datelor dintr-un raport pentru investitori, IQOS (Philip Morris), un produs cu o vechime de 6 ani, avea 17,6 milioane de consumatori la nivel global în 2020. În schimb, Glo (BAT), care are acum o istorie mai mică de 4 ani, avea în 2019 un număr de 2,5 milioane de consumatori la nivel global, potrivit unui raport publicat de companie.

În ceea ce priveşte impactul asupra sănătăţii, experţii spun că nu a trecut încă suficient de mult timp de la invenţia dispozitivelor care încălzesc tutunul pentru a evalua cât de dăunătoare sunt asupra sănătăţii.

În vara anului trecut, o autoritate din Statele Unite - Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) -
a autorizat comercializarea produselor IQOS în SUA sub formă de ”produs din tutun cu risc modificat”. Această clasificare indică faptul că produsul cu tutun încălzit ar reduce semnificativ producţia de substanţe nocive prin comparaţie cu ţigaretele tradiţionale.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels