ZF News

Restanţele la credite ale firmelor şi ale populaţiei au scăzut cu 25% în ultimul an

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Liviu Popescu

27.02.2015, 00:00 241

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula la finalul lunii ianuarie aproximativ 25 miliarde de lei (echivalentul a 5,7 mld. euro), în scădere cu 25% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor BNR. Declinul în termeni nominali a fost de 8 miliarde de lei.

„Acesta este cel mai sever ritm de declin din istoria postdecembristă a sectorului bancar intern”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii. Soldul creditelor a fost de 213 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie, din care 92 miliarde de lei erau împrumuturi în monedă naţională. Prin urmare, raportul restanţe/credite a scăzut la 11,7%, cel mai mic nivel din vara anului 2012 încoace. Spre comparaţie, în decembrie raportul era de 12%, iar în prima lună a anului trecut de 15%. Creditele restante au scăzut în ianuarie pentru a noua lună consecutiv.

Creditele restante în lei cumulau 10 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 11% din totalul creditelor acordate în această monedă. Faţă de anul trecut, ponderea restanţelor la creditele în monedă naţională este cu patru puncte procentuale mai mică. Şi ponderea restanţelor creditelor în valută în total împrumuturi în valută s-a redus în ianuarie şi a ajuns la 12%. Spre comparaţie, în prima lună a anului trecut aceasta era de 15%. Restanţele la creditele în valută cumulau 15 miliarde de lei. Rădulescu crede că pe termen mediu scăderea ratei creditelor restante va continua, ceea ce va permite relansarea creditării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO