ZF News

România, a 7-a ţară la nivelul UE în funcţie de eoliene noi instalate anul trecut, în ciuda înjumătăţirii investiţiilor

România, a 7-a ţară la nivelul UE în funcţie de...

Autor: Roxana Petrescu

05.03.2015, 20:00 684
Anul trecut s-au montat cu 50% mai puţine turbine în România comparativ cu 2013, dar cu toate aceasta piaţa locală a mai urcat o poziţie la nivel european în topul celor mai mari pieţe pentru energia eoliană, terminând anul 2014 pe locul 10 în funcţie de capacitatea totală. În funcţie doar de eolienele noi montate anul trecut, România a fost a şaptea cea mai mare piaţă din UE.
 
„Investiţiile în proiectele eoliene s-au situat anul trecut între 12,1 şi 18,7 miliarde de euro. Proiectele eoliene pe uscat au atras între 8,9 miliarde de euro şi 12,8 miliarde de euro, în timp ce proiectele offshore au atras între 4,2 miliarde de euro şi 5,9 miliarde de euro“, arată cel mai nou raport publicat de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene (EWEA).
 
La nivelul întregii capacităţi instalate, Germania a fost cea mai mare piaţă anul trecut, urmată de Marea Britanie, Suedia şi Franţa.
 
„În pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est s-au instalat 838 MW, adică 7,1% din totalul instalărilor. În 2014 aceste ţări au reprezentat o felie mai mică din totalul pieţei europene comparativ cu anul 2013 când procentul a fost de 16%. Cauzele au fost schimbările retroactive de legislaţie din România şi incertitudinile legate de impactul schimbărilor în schema de sprijin din Polonia“ se mai arată în documentul citat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO