ZF News

Rusia recunoaşte că Putin graţiază condamnaţi pentru ca aceştia să se alăture grupului Wagner în Ucraina

Rusia recunoaşte că Putin graţiază condamnaţi pentru...

Autor: Daniel Belu

28.01.2023, 08:42 1400

Preşedintele rus Vladimir Putin graţiază condamnaţi pentru a le permite să lupte în Ucraina ca membri ai grupului paramilitar Wagner, a recunoscut Kremlinul, conform Financial Times.

Rusia a respins, de asemenea, demersul Trezoreriei SUA de a cataloga grupul lui Evgheni Prigojin, care joacă un rol tot mai important pe linia frontului, în timp ce invazia pe scară largă a Rusiei intră în cea de-a 12-a lună, drept “organizaţie criminală transnaţională”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că prizonierii sunt graţiaţi “în strictă conformitate cu legea rusă” şi a lăudat un hoţ înarmat condamnat, recrutat de Wagner pentru “eroism” pe câmpul de luptă, după ce preşedintele i-a acordat o medalie. Legea rusă îi conferă lui Putin autoritatea exclusivă de a graţia prizonieri, deşi Peskov a spus că “există decrete deschise şi există decrete marcate ca fiind clasificate”, refuzând să facă alte comentarii.

Peskov a respins recenta mişcare a Washingtonului de a limita raza de acţiune internaţională a Wagner ca pedeapsă pentru rapoartele documentate pe larg despre presupusele atrocităţi comise de grup în ţări precum Republica Central Africană, Libia şi Siria, unde a luat parte la diferite evenimente sub acoperire. El a afirmat că SUA “demonizează” grupul Wagner de “mulţi ani” şi a spus că acuzaţiile sunt “nefondate”.

Serviciile secrete britanice estimează că Evgheni Prigozhin, un vechi confident al lui Putin care a recunoscut că a condus grupul din umbră anul trecut, a recrutat cel puţin 50.000 de prizonieri pentru a lupta pentru Wagner în Ucraina.

Deşi Rusia a negat iniţial că grupul lupta în Ucraina, iar Prigozhin a susţinut că acesta nici măcar nu a existat ani de zile, performanţele slabe ale armatei Rusiei şi nemulţumirea larg răspândită cu privire la campanie în rândul elitei ruseşti i-au permis fostului bucătar, poreclit “bucătarul lui Putin”, să îşi stabilească un rol de lider al unei facţiuni de linie dură pro-război şi a obţinut laudele grupului Wagner la televiziunea de stat pentru isprăvile sale pe câmpul de luptă.

În ajunul Anului Nou, Putin i-a acordat lui Aik Gasparyan, care ispăşea o pedeapsă de şapte ani pentru un jaf armat comis în 2019, o medalie pentru “curaj”. Peskov a declarat că Gasparyan “participa la operaţiunea militară specială şi a dat dovadă de eroism, care a fost recompensat cu o distincţie de stat”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO