ZF News

Sectorul bancar, una dintre industriile cu cei mai ”dedicaţi” oameni şi cele mai lungi ore de lucru ar putea să se schimbe

Sectorul bancar, una dintre industriile cu cei mai...
24.09.2022, 15:21 3444

Sună ca o treabă grozavă, dacă o poţi obţine. Citigroup angajează bancherii juniori în Malaga, un oraş spaniol cunoscut mai degrabă pentru plaje decât pentru finanţe, conform Financial Times.

Celor 27 de analişti începători li s-au promis zile de opt ore şi weekenduri fără muncă, ceea ce ar însemna mai puţin de jumătate din orele de lucru anuale pe care colegii lor din New York şi Londra le înregistrează în mod obişnuit în cadrul unor programe similare. De asemenea, echipa din Malaga va fi plătită cu aproximativ jumătate din salariul iniţial normal de 100.000 de dolari.

Executivii băncii cu sediul în SUA spun că răspund la schimbarea preferinţelor generaţionale şi la plângerile privind epuizarea bancherilor juniori, care au explodat în perioada de boom a pieţelor de capital de anul trecut. Un grup de tineri analişti de la Goldman Sachs a atras atenţia la nivel mondial în martie 2021 pentru că sunt suprasolicitaţi şi nu sunt respectaţi. Uzura în cadrul programelor bancare junior a crescut brusc.

Există multă îndoială cu privire la soluţia Citi. Experimentul din Malaga vine în condiţiile în care alte mari instituţii financiare fac presiuni pentru o revenire la modelele de lucru de dinainte de pandemie, care de obicei pun preţ pe timpul petrecut faţă în faţă şi pe orele lungi.

JPMorgan, Goldman şi Morgan Stanley fac presiuni asupra personalului pentru a se întoarce la birou cinci zile pe săptămână, iar Goldman a reluat eliminarea anuală a personalului cu performanţe scăzute, după o pauză cauzată de pandemie. Midtown Manhattan este din nou aglomerat, în special la mijlocul săptămânii, iar numărul de călători cu metroul a revenit la două treimi din nivelurile anterioare pandemiei. Citi are alţi peste 400 de analişti noi în întreaga lume, care vor trebui să lucreze în ore normale, adică extrem de lungi, pentru salarii normale.

Citi spune că analiştii din Malaga vor lucra la aceleaşi tranzacţii ca şi omologii lor din alte părţi ale băncii. Doar că vor fi repartizaţi la mai puţine dintre ele şi li se va acorda timp liber compensatoriu dacă trebuie să lucreze până târziu sau în weekend pentru a respecta termenele limită. De asemenea, executivii promit că celor care se vor descurca bine în cadrul programului de doi ani li se vor oferi promovări, inclusiv opţiunea de a prelua roluri mai importante şi mai bine plătite în altă parte.

“Nu este ceva cu care am ieşit brusc. Ascultăm ceea ce ne spun oamenii”, spune María Díaz del Río, şefa de personal a unităţii Citi care gestionează programul.

Cu toate acestea, analiştii de la Malaga s-ar putea regăsi cu uşurinţă într-o versiune mixtă a “pistei mămicilor” din anii 1980 şi 1990, care a deturnat carierele multor femei care doreau să echilibreze viaţa de părinte cu slujbe solicitante. Femeile cu studii superioare care şi-au redus orele de lucru au suferit prejudicii de durată în ceea ce priveşte câştigurile lor pe termen lung în raport cu colegii bărbaţi. (O lucrare din 2010 a estimat diferenţa la 24% după 10 ani.) De asemenea, acestea au ratat oportunităţi de promovare, lăsându-le să aleagă între locuri de muncă fără perspectivă sau plecare.

Sexismul a fost o parte din această situaţie, dar chiar şi băncile, firmele de consultanţă şi de avocatură bine intenţionate au întâmpinat dificultăţi în a le oferi mamelor pioniere rampe de acces şi de coborâre pe traseul tradiţional de carieră de mare viteză. Cele mai multe instituţii financiare încă se luptă să păstreze şi să promoveze femeile aflate la mijlocul carierei, iar procesele de discriminare persistă. Firma de avocatură americană Morrison & Foerster a soluţionat una în luna martie.

În mod similar, în ciuda promisiunilor periodice de reformă, săptămânile de lucru de şapte zile rămân normale. Recruţii mai tineri ar putea dori ceva diferit, dar şi un program ca acesa nu va schimba aşteptările şefilor peste noapte. Participanţii riscă resentimente din partea colegilor de muncă, precum şi să fie stigmatizaţi permanent ca neserioşi.

Ca să fim corecţi, Citi este probabil banca de pe Wall Street care are cele mai mari şanse de reuşită pentru un astfel de program de lucru flexibil. Directorul executiv Jane Fraser, prima femeie care conduce unul dintre giganţii americani, are experienţă personală în ceea ce priveşte munca netradiţională. Ea a lucrat cu jumătate de normă la firma de consultanţă McKinsey când copiii ei erau mici. De asemenea, ea a spus că perioada de refacere după pandemie este “o oportunitate unică pentru companii de a-şi redefini locurile de muncă”.

Díaz del Río crede că Malaga este începutul unei schimbări culturale mai ample. “Cred că Londra, Frankfurt şi Madrid se vor apropia mai mult de Malaga decât se va apropia Malaga de ele”, spune ea.

Poate că acesta este viitorul Gen Z, dar Goldman a primit anul trecut un număr record de solicitări pentru posturile sale de bază, mult mai dificile, la nivel de începători, iar bancherii britanici au lăudat planul noului guvern de a ridica plafonul pentru bonusuri, deoarece le va permite să comprime salariile, recompensând în acelaşi timp persoanele cu performanţe înalte. În condiţiile în care comisioanele băncilor de investiţii sunt în scădere şi se anunţă o recesiune, presiunea asupra juniorilor de a-şi dovedi valoarea nu va face decât să crească.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO