ZF News

Seful STS câştigă dublu faţă de un ministru, dar mai prost decât un programator senior

Marcel Opriş, director al STS, a încasat în 2013 suma de 11.689 de lei pe lună la care s-au adăugat circa 1.600 de lei pe lună din indemnizaţia de membru al CA al ICPE-CA

Marcel Opriş, director al STS, a încasat în 2013 suma de 11.689 de lei pe lună la care s-au adăugat circa 1.600 de lei pe lună din indemnizaţia de membru al CA al ICPE-CA

Autor: Adelina Mihai

03.03.2015, 00:03 4920

Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), instituţia care asigură telecomunicaţiile speciale pentru conducerea ţării pe timp de pace, dar şi în situaţii de urgenţă, are venituri de circa 11.700 de lei pe lună, potrivit datelor extrase din declaraţia de avere din anul 2014. Cu un salariu echivalent a 2.600 de euro, el câştigă astfel dublu faţă de un ministru, dar mai puţin decât un programator senior (salariu de peste 4.000 de euro/lună).

Marcel Opriş, 56 de ani, care ocupă funcţia de director al STS de la finalul anului 2005, a încasat în 2013 suma de 11.689 de lei pe lună din „venituri salariale Ă alte venituri“ provenite din cadrul STS, la care s-au adăugat circa 1.600 de lei pe lună din indemnizaţia de membru al consiliului de administraţie în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA. Născut în Sălaj şi absolvent al Facultăţii de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare (în 1982), Opriş a lucrat timp de 15 ani în cadrul Ministerului Apă­rării. Din 1997 încoace lu­crează în cadrul STS, unde a început ca ofiţer tehnic la direcţia de comunicaţii telefonice. De la sfârşitul anu­lui 2005 conduce STS, instituţie care, printre altele, administrează şi dez­voltă reţelele de telecomu­nicaţii speciale sau sta­bileşte politica de securitate a comunicaţiilor şi asigură aplicarea metodelor şi măsurilor de protecţie a informaţiilor prelucrate.

STS are un buget anual de 250 de milioane de lei, iar 74% din acesta este destinat cheltuielilor de personal. La rândul lor, Ionel Sorinel Vasilica, adjunctul tehnic al directorului STS, a avut în 2013 un salariu de circa 9.000 de lei pe lună, în timp ce Ioan Balarie, adjunctul economic al directorului Opriş, a avut venituri de aproape 8.900 de lei pe lună din această funcţie.

Spre comparaţie, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, are un salariu de circa 6.500 de lei pe lună, iar un ministru din guvernul Ponta câştigă, în medie, câte 5.300 de lei pe lună.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul STS, „telecomunicaţiile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepţii de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informaţii de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobaţi prin lege“. Trebuie menţionat că angajaţilor STS le este interzisă interceptarea comunicaţiilor, personalul instituţiei nefiind abilitat să culeagă, să stocheze sau să analizeze informaţiile (aceasta fiind treaba serviciilor de informaţii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO