ZF News

SIF Muntenia a trecut la condiţii relaxate de cvorum

SIF Muntenia a trecut la condiţii relaxate de cvorum

Autor: Roxana Pricop

03.03.2015, 00:03 220
SIF Muntenia (SIF4) a anunţat ieri pe bursă că şi-a modificat actul constitutiv cu noile prevederi de cvorum impuse de Legea 10/2015.

Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare la SIF-uri este de acum înainte necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor deţinând cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor reprezentând cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot.

Până în ianuarie 2015, prin actele constitutive a patru dintre SIF-uri era impus un cvorum minim de 75% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la prima convocare şi de minimum 50% din totalul drepturilor de vot pentru AGEA la a doua convocare. Aceste condiţii au făcut ca luarea deciziilor în AGEA să fie extrem de dificilă.

SIF Muntenia a raportat un câştig de aproape 12 milioane de lei în ianuarie, faţă de o pierdere de circa 0,7 mil. lei în ianuarie 2014. Activele SIF4 au crescut cu 1% luna trecută, până la 1,025 miliarde de lei. Acţiunile SIF4 se tranzacţionează pe bursă la un preţ de 0,879 lei/titlu, cu un discount de 30% faţă de activul net.

Recent, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi-a liniat actul constitutiv la noile prevederi legale, şi SIF Moldova (SIF2) care vrea în AGA din 1 aprilie să obţină acordul acţionarilor pentru dublarea capitalului social la 103,8 milioane de lei prin încorporarea unei părţi din profitul pe 2014, şi pentru răscumpărări de acţiuni. SIF2 cere acordul acţionarilor pentru a răscumpăra 1% din capital şi pentru completarea actului constitutiv cu activităţi de tipul holdingurilor şi fondurilor mutuale. SIF Moldova a mai încercat şi în 2011 să îşi majoreze capitalul şi să facă răscumpărări, însă nu a strâns suficientă prezenţă pentru a ţine AGA Extraordinară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24