ZF News

Sindicaliştii din Sănătate se revoltă: Procentul de aproape 23% tăiat de la Sănătate este dramatic. Tot sistemul, afectat

Sindicaliştii din Sănătate se revoltă: Procentul de...

Autor: Nicolae Oprea

17.12.2019, 15:01 880

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Guvernul taie bugetul Sănătăţii cu un „procent dramatic”, respectiv de 23 la sută, el subliniind că tot sistemul va fi afectat de această masură a Executivului.

„În condiţiile în care toate ţările europene alocă resurse mai mari pentru sănătate, România, deşi se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la alocaţii bugetare pentru sănătate scade bugetul dramatic, cu aproape 23 la sută bugetul pentru anul 2020. Indiferent de unde vor fi tăiaţi aceşti bani, va fi afectat tot sistemul, indiferent că vorbim aici de medicamente, fie că vorbim de programe naţionale de investiţii sau de drepturile salariale ale angajaţilor, niciuna dintre variante nu este convenabilă. Să nu uităm că Guvernul Orban a promis accelerarea procesului de construcţie a a sialelor regionale, unde trebuie bani importanţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Pope.

Sindicalistul mai spune că anul viitor va fi un buget mai mic faţă de 2019, în condiţiile în care anul acesta nu au fost suficienţi bani.

În ceea ce priveşte alocarea de bani mai mulţi în alte direcţii, Pope este de părere că „asta este România în care trăim astăzi. Toate serviciile militarizate vor avea bugete mai mari, înţelegerea cu NATO a fost păstrată şi MApN va avea 2% din PIB. Cred că ţine de priorităţile Guvernului, dacă aşa înţelege, că Sănătatea trebuie să aibă mai puţini bani, cu 23 la sută, şi serviciile să primescă în plus”, declară Pope.

Sindicaliustul mai spune că este prematur să discute despre proteste la începutul anului viitoar, dar nu le exclude.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat marţi bugetul pentru anul 2020 care prevede ca Bugetul Ministerului Sănătăţii să fie redus cu 22,8% faţă de 2019, la 11,48 miliarde de lei în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO