ZF News

Statul dă garanţii de 2 mld. lei pentru credite de 4 mld. lei destinate IMM-urilor

Statul dă garanţii de 2 mld. lei pentru credite de 4...
02.12.2013, 14:01 541

Companiile mici şi mijlocii, cu cifra de afaceri de până la 50 mil. euro, care au cel puţin trei ani vechime, iar în ultimii doi ani au făcut profit operaţional, vor avea acces la credite pentru capital de lucru garantate de stat în proporţie de 50%, plafonul iniţial de garantare fiind de 2 mld. lei.

Cu alte cuvinte, credite totale de 4 mld. lei vor ajunge în sectorul IMM-urilor prin intermediul unei noi scheme de garantare a creditelor pregătite de Ministerul Finanţelor exact după modelul programului “Prima casă”.

Statul a negociat cu băncile o dobândă formată din rata de referinţă ROBOR la 3 luni (circa 2,7%) plus o marjă maximă de 3,5% care include toate comisioanele bancare, dar nu şi prima de garantare cuvenită Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM şi care încă face obiectul unor discuţii.

O firmă din categoria IMM va putea obţine o linie de credit de până la 5 mil. lei în sistem revolving care va trebui rambursată în doi ani, cu posibilitate de extindere la maximum trei ani cât este şi durata de bază a programului. Destinanţia banilor trebuie să fie finanţarea capitalului de lucru, fiind interzisă refinanţarea altor credite.

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că săptămâna viitoare Ministerul Finanţelor va semna convenţia de garantare cu Fondul, iar acesta va aloca mai departe plafoane de garantare băncilor interesate să intre în program.

“Estimăm că vor fi cel puţin 7 - 8 bănci care vor solicita plafon. Normele metodologice fiind acum aprobate, creditarea va putea începe cel târziu după 1 ianuarie 2014, dar cred că băncile ar putea începe promovarea chiar din decembrie pentru că instrumentul este funcţional şi nu există risc de neaccesare a programului”, a declarat Voinea.

El consideră că garanţia de 2 mld. lei, respectiv pachetul total de creditare de 4 mld. lei, sunt suficient de consistente pentru a transmite un implus vizibil în economie.

“Am vrut să avem o masă critică şi cred că în primul val vom ajunge la circa 6.000 de IMM-uri care vor accesa garanţiile de 2 mld. lei. Dacă plafonul va fi epuizat până la următoarea vizită a misiunii FMI, putem face o suplimentare. Conform ultimelor negocieri avem un spaţiu de garantare de 8 mld. lei stabilit pentru perioada iulie 2013 – iunie 2014, plafonul total pentru garanţiile de stat fiind majorat de la 14 la 18 mld. lei”, a precizat Voinea.

Ministrul este sigur că injecţia de 4 mld. lei va conta pentru economie, statul încercând astfel să compenseze scăderea apetitului băncilor pentru creditare mai ales pe zona IMM-urilor şi în final să creeze un efect de stimulare a cererii cu beneficii inclusiv la nivelul încasărilor bugetare.


Cine poate solicita linia de credit de 5 mil. lei garantată de stat

Ministerul Finanţelor a stabilit condiţii minimime de eligibilitate pentru IMM-urile care vor să intre în noul program de garantare a creditelor, excluderile de domenii de activitate fiind cele valabile în general pentru schemele de ajutor de stat: jocuri de noroc, fabricarea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor, intermedieri financiare, asigurări, leasing, intermedieri imobiliare, protecţie şi pază. De asemenea, nu sunt acceptate firme aflate în procedură de insolvenţă.

Nu există restricţii speciale privind numărul de angajaţi, iar programul acceptă chiar şi înregistrarea de pierderi contabile atât timp cât există profit operaţional în ultimii doi ani de activitate.

“Ne adresăm firmelor viabile, care au fost deja validate de piaţă, dar care au nevoie de sprijin pentru dezvoltare. În condiţii normale firmele respective ar trebui să se poată împrumuta singure de la bănci, însă ştim că nu avem o situaţie normală pe piaţa bancară, creditul scade, şi atunci intervenim cu garanţia statului pentru a uşura accesul la finanţare şi a stimula astfel investiţiile în tehnologie, în noi locuri de muncă, în extinderea pe alte pieţe”, spune Liviu Voinea.

Băncile vor fi obligate să menţină condiţiile de finanţare pe întreaga durată a contractelor şi nu vor percepe comision de rambursare anticipată.

La rândul lor, beneficiarii trebuie să vină cu garanţii proprii care împreună cu garanţia oferită de stat să acopere cel puţin 100% din valoarea finanţării.

Sectorul IMM-urilor este cel mai afectat de scăderea apetitului băncilor pentru risc, în condiţiile în care şi rata de neperformanţă pe acest segment de piaţă se situează la circa 30%.

În pofida liniilor de finanţare dirijate tot spre IMM-uri de instituţii financiare internaţionale precum BERD şi BEI, accesul la credite noi este foarte greoi, bancherii înăsprind în mod repetat criteriile de acordare a împrumuturilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO