ZF News

Statul român a ajuns la un acord cu Rompetrol: Ministerul Economiei rămâne cu peste 10% din Petromidia, kazahii promit locuri de muncă

Statul român a ajuns la un acord cu Rompetrol:...

Autor: Roxana Petrescu

15.02.2013, 15:00 2022

Rompetrol a încheiat azi un memorandum cu statul român reprezentat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în legătură cu disputa privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român. În baza acestuia s-a agreat ca grupul să răscumpere o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare, acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din Năvodari. Un acţionar semnificativ deţine cel puţin 10% din capitalul social al unei societăţi comerciale, direct sau indirect.

De asemenea, ambele părţi au discutat despre realizarea unui parteneriat pentru dezvoltarea sectorului energetic din România, dar şi a rolului acesteia în regiunea Mării Negre şi Uniunea Europeană.

"Prin obiectivele şi beneficiile acestui parteneriat se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu ţiţei atât a României, cât şi a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar şi stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiţii, cu un impact direct în economia României", spun reprezentanţii Rompetrol. 

Forma finală a înţelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea şi avizarea tuturor detaliilor tehnice şi comerciale, dar şi după aprobarea acestora de către autorităţile de resort şi de către Consiliul de Adminstraţie al companiei naţionale de ţiţei şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acţionar al grupului Rompetrol.

 În urma conversiei obligaţiunilor emise în 2003, statul român prin Ministerul Economiei a devenit în 2010 acţionar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%.

 

·         Grupul Rompetrol a fost asistat juridic în această tranzacţie de firmele Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi NNDKP.

·         Echipa de avocaţi de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost coordonată de Ştefan Damian, Deputy Managing Partner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO