ZF News

Tarom, prima companie de stat cu management privat, a intrat din nou în impas: Consiliul de Administraţie a demisionat după mai puţin de un an

Tarom, prima companie de stat cu management privat, a...

Autor: Andreea Neferu

04.03.2015, 12:40 947

Membrii Consiliului de Administraţie al Tarom şi-au dat demisia, la doar 8 luni după ce au preluat conducerea companiei de transport aerian, a spus pentru ZF Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al Tarom.

“Cu toţii ne-am dat demisia, în solidar. Eram un consiliu provizoriu, numit acum 8 luni. Am propus o strategie de restructurare şi am considerat că ne-am terminat misiunea”, a spus Dumitraşcu.

Membrii consiliului de administraţie şi-au dat demisia la scurt timp după ce au aprobat bugetul pe 2015, care prevede o pierdere de 9 milioane de lei pentru Tarom anul acesta, în scădere de la 120 de milioane de lei în 2014. “Există perspectiva chiar de a se ajunge pe break-even, în măsura în care preţul petrolului se va menţine la nivelul actual”, a spus Dumitraşcu. El a mai spus că pentru ca un consiliu de administraţie să poată implementa un program de restructurare are nevoie de cel puţin doi ani.

Dumitraşcu a arătat că decizia consiliului de a demisiona nu are legătură cu presiuni venite din partea Ministerului Transporturilor, dar că “nu au existat oferte sau opţiuni” din partea instituţiei privind transformarea statutului consiliului de adminiatraţie din “provizoriu” în “definitiv”.

“Am pregătit tot ce ţine de bucătăria internă a Tarom pentru o restructurare, am restabilit dialogul între sindicate şi conducerea executivă. Faza următoare este de implementare a unui program (de restructurare – n.red.). Am vrut sa demonstrăm că putem eficientiza compania şi fără disponibilizări”, a mai spus Dumitraşcu.

Tarom este prima companie de stat la care a fost instituit management privat, în noiembrie 2012. Compania a trecut prin patru valuri de schimbări la nivel de conducere din noiembrie 2012 (când Eduard Heinzmann, actualul CEO „privat“ a fost numit în funcţie) şi până în prezent, astfel că cel mai recent consiliu de administraţie a ajuns să fie condus de Gabriel Dumitraşcu (fostul şef al Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie şi actualmente administrator special al Hidroelectrica), iar din board mai făceau parte alţi manageri „privaţi“ precum Dante Stein (fost consilier al premierului Ponta), Toma-Dorin Cîmpeanu (fost secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională) şi Dan Vale­riu Andrei (fost director în Ministerul Transporturilor, pe segmentul aviaţiei) şi Anişoara Cornilă (director juridic la Ministerul Transporturilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO