ZF News

Top 5 la import: Dacia, Rompetrol, LukOil, Ford şi Flextronics

Foto: Mihai Dăscălescu

Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.02.2015, 00:07 1343

Cei mai mari cinci importatori din economie au generat anul trecut 12% din importuri, adică 7 miliarde de euro, „ţinta“ celor mai mari importuri fiind industria petrolieră şi cea auto, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Rompetrol, Automobile Dacia, Petrotel Lukoil, Ford România şi Flextronics sunt cei mai mari cinci importatori din România, aceştia regăsindu-se şi în topul celor mai mari exportatori locali.

Acest lucru de­mon­strează că valoarea adău­gată adusă în economie de aceşti jucători este mai mică faţă de cea pe care ar aduce-o aceste companii dacă materia primă pen­tru producţia locală ar fi luată doar din România.

„O parte din materiile prime şi materialele folo­site în producţie sunt importate, ceea ce este normal într-o economie globală. Ceea ce este important însă este ca valoarea adaugată în România să fie cât mai mare, lucru care începe să se realizeze printr-o pondere din ce în ce mai mare a pro­duc­ţiei autohtone în cazul marilor exportatori din Ro­mânia“, spune Bogdan Belciu, partener, servicii de con­sultanţă pentru management în cadrul PwC România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO