ZF News

Un nou hop pentru cardul de sănătate: încă nu se ştie cum ajunge la pacienţi

Un nou hop pentru cardul de sănătate: încă nu se...

Autor: Ioana David

22.07.2013, 17:37 285

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) urmează să decidă cum va fi distribuit cardul de sănătate, după ce propunerea iniţială, aceea de a distribuit de medicii de familie a fost respinsă de către aceştia.

„Au fost lansate mai multe propuneri de distribuţie a cardurilor, CNAS urmând să hotărască cele mai potrivite variante pentru ca acestea să ajungă la pacienţi”, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu secretarul de stat Adrian Pană, au avut astăzi  o întâlnire cu reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi cu conducerea CNAS, iar una dintre temele abordate a fost aceea a cardului.

Cardul reprezintă a treia etapă în informatizarea sistemului de sănătate, după sistemul informatic unic integrat (SIUI – o bază de date cu asiguraţii, medicii, farmaciile, spitalele în care sunt raportate serviciile prestate şi decon­tările) şi reţeta electronică.

Pentru SIUI s-au investit peste 100 mil. euro, reţeta electronică, devenită obligatorie din ianuarie, a costat 12 mil. euro (mare parte din bani venind din fonduri europene), iar proiectul cardului de sănătate se ridică la aproximtiv 20 mil. euro. Ultima etapă în informatizare, ce urmează să fie implementată, este dosarul electronic al pacientului ce va conţine istoricul medical.

„Ministerul Sănătăţii, CNAS şi SNMF au căzut de acord ca iniţializarea cardurilor din punct de vedere medical să fie realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile. În ceea ce priveşte cititoarele, acestea vor fi achiziţionate centralizat, prin licitaţie naţională, iar distribuirea şi plata se vor negocia ulterior”, au mai spus reprezentanţii Ministerul Sănătăţii.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO