ZF News

Un pachet de acţiuni SIF Banat-Crişana de 145 milioane de lei caută cumpărător pe bursă

Dragoş Bîlteanu, fostul şef al SIF Banat-Crişana

Dragoş Bîlteanu, fostul şef al SIF Banat-Crişana

Autor: Roxana Pricop

09.03.2015, 00:05 1635
Un grup de acţionari apropiaţi ai fostului pre­şedinte al SIF Banat-Crişana (SIF1), aflat acum în arest, şi calificat de Autoritatea de Su­pra­­veghere Financiară (ASF) că acţionează „con­certat” trebuie să vândă un pachet de 18,46% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) pentru a se alinia la deţinerea legală de 5%.

La ultimul preţ din piaţă, de 1,44 lei/titlu, pachetul de 18,46% din capitalul SIF1 valorează 145 milioane de lei (33 mil. euro). Acesta ar fi cel mai mare pachet de acţiuni scos la vânzare pe bursă din ultimele luni şi ar putea aduce o schimbare semnificativă în acţio­nariatul SIF-ului. Rămâne de văzut cine va cumpăra aceste acţiuni, în condiţiile în care fon­durile de pensii private au expuneri reduse pe titlurile SIF1, la fel şi fondurile de acţiuni, după ce societatea a trecut printr-o situaţie deli­cată anul trecut când Dragoş Bîlteanu a fost arestat. Din grupul de acţionari fac parte şase firme: Aris Capital (cu beneficiari Gheorghe Bîlteanu, tatăl fostului preşedinte al SIF1, şi Nabil Lakis), Torch Invest SRL, Oshia Holdings Ltd, Macelia Investments Ltd, Smart Capital Investments Ltd şi Monticlifti Management Ltd.

Decizia de concertare a fost luată vineri, 27 februarie, de către ASF, iar grupul vizat trebuie să vândă acţiunile în termen de trei luni, respectiv până pe 27 mai. Deţinerile unui investitor sau ale unui grup de investitori prezumaţi că acţionează împreună (concertat) sunt limi­tate prin lege la 5% din capitalul SIF-urilor.

Pe 3 martie, societatea şi-a com­pletat un loc din cele patru libere în consiliul de adminis­traţie, în con­diţiile în care numărul mare de candidaţi (21) a făcut ca voturile să se fragmenteze şi doar Bogdan Drăgoi să obţină majoritate de voturi. Cel mai probabil conducerea SIF-ului va fi completată în Adunarea Generală a Acţionarilor din bilanţ din aprilie.

Un alt eveniment aşteptat de investitori la SIF Banat-Cri­şana este ca societatea să anunţe ce pla­nuri are cu profitul raportat anul trecut. SIF Banat-Crişana a raportat un profit de 142 mi­lioa­ne de lei în 2014, în urcare cu 77% faţă de 2013, însă din 2012, odată cu venirea lui Dragoş Bîl­teanu la conducere, societatea nu a mai distribuit dividende, ci a ca­pita­lizat profitul.  Rămâne de văzut dacă noul venit în CA-ul SIF1 va schim­ba politica de dividend.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO