ZF News

Un trader american a trecut de la investiţiile pe Wall Street la achiziţii de teren agricol în România şi Bulgaria

Un trader american a trecut de la investiţiile pe Wall Street la achiziţii de teren agricol în România şi Bulgaria

România are disponibile 8,3 milioane de hectare de teren arabil

Autor: Gabriel Razi

19.05.2012, 18:37 2165

Jeffrey Notaro, un trader care a lucrat 18 ani pe Wall Street, unde a tranzacţionat atât obligaţiuni, cât şi contracte futures, a pus bazele fondului de investiţii Black Sea Agriculture în urmă cu şapte ani împreună cu un partener din Bulgaria, special pentru investiţiile în teren agricol în nordul Bulgariei şi în sudul României.

Fostul broker deţine şi o companie de consultanţă de business. Prin intermediul acestei companii el a reuşit să găsească o parte din investitorii dispuşi să pună banii jos pentru achiziţiile de teren agricol. Astfel, la sfârşitul anului 2011 fondul de investiţii a reuşit să strângă un milion de dolari (790.000 euro), cu ajutorul cărora au fost achiziţionate terenuri cu o suprafaţă totală de 113 hectare.

Teren subevaluat

"Terenul agricol din România şi Bulgaria este puternic subevaluat în comparaţie cu cel din restul Europei. Având în vedere că terenul de aici este probabil cel mai fertil de pe întreg continentul, este logic să previzonăm că terenul agricol din regiunea Mării Negre se va dubla având în vedere că preţurile tind să se uniformizeze cu cele din Europa Centrală. Businessul nostru este concentrat în acest moment în Bulgaria, în regiunea Dobrich în nord-estul ţării. Luăm însă în considerare extinderea în România în viitor", a explicat scurt pentru ZF Jeffrey Notaro, CEO al Global Quest, compania care administrează fondul Black Sea Agriculture.

Interesul fondurilor de investiţii pentru agricultura românească este în creştere în ultima perioadă.

Mult mai agresiv decât americanii de la Black Sea Agriculture, olandezii de la Rabofarm, fond de investiţii deţinut de banca olandeză Rabobank, a plasat în ultimul an aproximativ 20 milioane de euro în terenurile agricole de pe piaţa locală. Alte vehicule de investiţii străine care controlează teren (în proprietate sau arendă în România) sunt Germanagrar (8.000 ha) sau Agrarius (3.700 ha).

Care este însă "motorul" din spatele ofensivei fondurilor de investiţii care achiziţionează teren agricol?

Unul dintre principalele motive pentru care americanii de la Black Sea Agriculture s-au orientat către piaţa terenurilor agricole din România şi Bulgaria este preţul mic al terenurilor.

Cotaţia terenurilor de pe piaţa locală este evaluată de americani la aproximativ 7.000 de euro/hectar.

În acelaşi timp datele fondului de investiţii arată că aceeaşi suprafaţă costă şi de şase ori mai mult în Olanda, Germania sau Belgia. Evaluarea la 7.000 euro a unui hectar de teren de pe piaţa locală este surpinzătoare în condiţiile în care cei care vând terenuri agricole cer până la 4.000 euro/hectar, potrivit anunţurilor de vânzare postate online.

Americanii mai spun că investesc aici pentru că terenul este de bună calitate. "Acestea sunt cele mai bune regiuni din lume pentru a creşte grâu şi alte cereale. Fostul "grânar" al Europei înregistrează acum o renaştere a producţiilor agricole în contextul creşterii cererii regionale şi mondiale pentru alimente. România şi Bulgaria sunt singurele ţări din regiune care sunt stabile din punct de vedere politic, fiind în acelaşi timp şi deschise cu investitorii", se arată într-un raport al Black Sea Agriculture, destinat investitorilor.

România are disponibile 8,3 milioane de hectare de teren arabil, care pe piaţa liberă valorează în prezent aproximativ 16,6 miliarde de euro, potrivit unor estimări anterioare.

Singura statistică dată publicităţii la finalul anului trecut de Ministerul Agriculturii arată că investitorii străini au ajuns să controleze aproximativ 700.000 de hectare, adică 8,3% din total. Printre cei mai puternici investitori străini în terenuri agricole din România se numără olandezii de la Rabofarm, libanezii din grupul Maria sau portughezii de la Prio Foods.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO