ZF Polii de business ai României

Polii de Business ai României. Jan Demeyere, cofondator al dezvoltatorului imobiliar Speedwell: Ne uităm şi la oraşele secundare. Iaşiul, Braşovul şi Sibiul sunt pe radarul nostru

06.12.2021, 19:15 Autor: Răzvan Botea

„Simţim că este o dinamică, mulţi studenţi se mută în acele oraşe secundare şi rămân acolo pentru că este o calitate a vieţii destul de bună.“

Jan Demeyere, cofondator al Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dez­voltatori imobiliari de pe piaţa locală, a spus în cadrul emisiunii ZF Polii de Business ai României că Speedwell are pe ra­darul investiţiilor oraşele Iaşi, Sibiu şi Braşov, care oferă o calitate bună a vieţii.

„Cred că o mulţime de oraşe au foarte mult potenţial în România. De exemplu, am vi­zi­tat Iaşi, care este şi un loc foarte frumos de lo­cuit. Braşovul este pe radarul nostru, Sibiu. Cred că multe oraşe au un potenţial mare de creş­tere şi vedem că aceste oraşe secundare cresc destul de repede“, a spus el la Polii de Business ai României, un proiect editorial ZF în parteneriat cu Bucharest Real Estate Club (BREC).

Speedwell a finalizat un proiect mixt la Cluj-Napoca Record Park şi demarează lucrările pentru proiectul Paltim din Timişoara, care va avea 233 de apartamente şi 13.000 mp de birouri alături de alte facilităţi, cafenele etc.

„Toată lumea ne întreabă când vedem un Paltim şi în Bucureşti, dar noi ne uităm şi la oraşele secundare. Simţim că este o dinamică, mulţi studenţi se mută în acele oraşe secundare şi rămân acolo pentru că este o calitate a vieţii destul de bună“, a mai spus Jan Demeyere la Polii de Business ai României.

Legat de creşterea preţurilor materialelor de construcţii, el a spus că este o provocare pentru dezvoltatori, pentru că acestea au crescut cu 15-30% şi peste aceste creşteri se adaugă şi presiunile pentru zona de sustenabilitate, care înseamnă costuri mai mari pentru constructori, a explicat el.

„Este o adevărată provocare creşterea preţurilor materiilor prime. Trebuie să luăm în considerare că are un efect uriaş, desigur, asupra costului final. Şi vorbim despre creşteri ale materialelor de construcţii între 15 şi 30%. Deci asta e ceva de care trebuie să ţinem cont. Şi pe deasupra, există întreaga discuţie despre sustenabilitate, care se traduce prin creşteri de costuri de asemenea. Ce nu vrem să facem este să scădem calitatea proiectelor noastre.“

Creşterea materialelor de construcţii, atunci când nu scade calitatea construcţiei, se traduce în creşterea preşului final al imobilului. Cât vor mai creşte preţurile apartamentelor?

„Cred că suntem aproape de punctul de inflexiune. Vedem deja o anumită stabilizare a preţurilor şi nu cred că vor mai creşte mult“, raspunde Jan Demeyere.

În ceea ce priveşte piaţa de birouri, părerea dezvoltatorului imobiliar este că fenomenul de work-from-home va rămâne, însă o bună parte din angajaţi se vor întoarce la birou. Rata de ocupare a birourilor din Cluj ale Speedwell este de 96%.

„Cred că pandemia a schimbat destul de multe trenduri. Ce putem să facem este să dezvoltăm, să creăm un mediu în care oamenii pot lucra într-un mod decent. Personal, cred că oamenii se vor întoarce la birou, chiar dacă într-o măsură fenomenul work-from-home va rămâne. Suntem, totuşi, fiinţe sociale şi la birou există această socializare.“

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ZF Polii de business ai României