ZF Polii de business ai României

ZF Polii de Business ai României. Cristian Şimon, fondator al Şimon & Partners: Estimăm creşteri de preţuri de peste 20% anul viitor la locuinţele din Cluj-Napoca

29.11.2021, 17:00 Autor: Mirabela Tiron

♦ „Clujul are 10 judeţe învecinate care îşi descarcă cererea la noi“.

Preţul locuinţelor din Cluj-Napoca va continua să crească şi anul viitor, cu 20-25%, noi ansambluri rezidenţiale fiind în dezvoltare în prezent în unul din cele mai dinamice oraşe din ţară.

„În 2019 am avut o evoluţie galopantă pe zona de preţuri la locuinţe. Atât în 2020, cât şi 2021 dar şi anul viitor preţurile vor avea un trend ascendent, estimăm creşteri de peste 20% faţă de 2019 şi 2020. Clujul este, după Bucureşti, în topul scumpirilor pe metru pătrat la locuinţe. Clujul are 10 judeţe învecinate care îşi descară cererea la noi“, a spus Cristian Şimon, fondator al companiei Şimon & ­Partners, unul din cei mai cunoscuţi brokeri imobiliari din Cluj-Napoca, în cadrul emisiunii Polii de Business ai României, proiect video realizat de ZF în parteneriat cu Bucharest Real Estate Club (BREC). Şimon are experienţă de aproape 20 de ani pe piaţa imobiliară, el a condus pentru câţiva ani divizia de office în cadrul biroului regional din Cluj al companiei de consultanţă imobiliară SVN România. În 2021 a lansat compania Şimon & Partners Real Estate Advisors şi a pornit pe cont propriu.

El spune că a făcut un studiu recent, care arată că dacă până în 2020 pe zona de rezidenţial proprietăţile erau achiziţionate pentru închiriere, adică pentru investiţii, în 2020 şi 2021 s-a schimbat procentul, acum 70% din locuinţe sunt cumpărate pentru locuire. „În zona de rezidenţial randamentele sunt la 5-6%, pe zona de investment large scale randamentele sunt de 7,5-8%, obser­văm o compresie a randamentelor. Dacă în 2019-2020, randamentele mergeau la 8,2-8,3%, acum se vând cu randamente de 7,7-7,8%“.

Sectorul rezidenţial din Cluj continuă să atragă investiţii semnificative în proiecte noi.

El spune că 2022 va atrage startul unor proiecte interesante, precum proiectul Oxygen, care va cuprinde 300 de apartamente în faza 1 şi o galerie comercială  de 30.000 de metri. „Au demarat deja proiectul, îl considerăm un proiect cu impact major, este amplasat în centrul oraşului. Există un turn de 27.000 de metri de birouri, va fi dezvoltat în faza trei, în 2025“.

„Există dezvoltatori locali, Hexagon, cu peste 300 de apartamente, cei de la Liberty cu 170 de apartamente, au demarat deja, se livrează proiectul Maurer din Piaţa Abator, Scala Center şi Studium Green finalizează dezvoltările de pe Frunzişului în 2022. Mai există câteva proiecte în jurul Iulius Mall, există o mişcare interesantă în 2022  de urmărit“. Şimon precizează că dacă astăzi locuinţele în zonele semicentrale spre cartiere se vând cu 1800-2000 de euro pe metru pătrat anul viitor preţul va creşte cu 20-25%. Tot ce se construieşte la Cluj se vinde, a mai spus el.

„Clujul atrage oameni din toate judeţele din vecinătate. Studenţii care termină aici revin la Cluj. Sunt multe aspecte ce duc la o evoluţie pozitivă, resursa cea mai importantă este cea a universităţilor care atrag studenţii şi care îşi continuă viaţa aici. Renunţă la a trăi în celelalte judeţe şi vin la Cluj“.

Nu doar sectorul rezidenţial are potenţial, dar şi cel de retail. Cluj ar putea să absoarbă oricând 100.000 de mp de galerie, spune el.

„Zona de retail mai duce cel puţin o galerie comercială de talia celor existente. Vedem loc pentru o nouă galerie, de aici dezvoltarea celor de la Oxygen, care aveau iniţial în dezvoltare  50.000 mp de galerie clasic, dar vom avea un city in a city, acesta este noul lor proiect“. El mai spune că anul viitor se aşteaptă la tranzacţii în zona de retail, vânzare/ cumpărare de terenuri pentru supermarketuri, „a fost un blocaj în ultimii cinci ani, există intenţia de-a fi deblocată această zonă“.

Pe partea logistică dezvoltarea a stagnat uşor din cauza preţurilor foarte mari pe terenuri, oraşul este extrem de restrictiv pe zona aceasta, mai spune el.

Legat de zona de birouri, Şimon precizează că piaţa din Cluj este suprasaturată la acest moment. „La un stoc de 300.000 de  mp de clasa A, gradul de neocupare este 2%. Dacă astăzi avem o cerere de 3000 mp de office, o relocare sau new entry (intrare nouă în piaţă-n.red), nu avem ce să oferim. Avem câteva cereri ca suprafeţe dar nu există propuneri de spaţii, piaţa este suprasaturată, jucătorii vechi cu suprafeţe mari nu renunţă la suprafeţe, aşteaptă să încheiem 2022 şi atunci vom  vedea mişcări pe piaţă“.

Cluj  este al doilea oraş din România care va avea metrou, proiectul major de infrastructură va injecta peste un miliard de euro în economie. Proiectul metroului din Cluj Napoca se află în faza elaborării planului urbanistic zonal şi a stabilirii indicatorilor tehnico economici,

 „Întregul oraş este dependent de această dezvoltare, pe toată zona şi traseul acestui proiect există blocaje de construire. Vedem un blocaj care va dura 4-5 ani de zile“.

 

Ce  a mai spus Cristian Şimon:

În 2019 şi 2020 au fost cele mai mari tranzacţii, în 2018 ne-am axat pe zona de office, am intermediat peste 35.000 mp de birouri, în 2020 am intermediat spre vânzare portofoliul Hexagon de 30 mil euro. Anii 2018-2019  au adus tranzacţii pe zona de curierat, terenul achiziţionat de Fan  Courier, o achiziţie pe zona industrial de cătrei cei de la CTP. Anul 2021 nu a fost un an notabil, dar bănuiesc că acest lucru s-a întâmplat peste tot.  Sperăm ca 2022 să revină în pole position, avem tranzacţii mari la care lucrăm. Avem un birou la Cluj, suntem într-o negociere cu un dezvoltator din Bucureşti, care va da în folosinţă o clădire de 30.000 mp de birouri, suntem atenţi cu acest dezvoltator şi sperăm să deschidem chiar un birou la Bucureşti.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea ZF Polii de business ai României