ZF Private health

ZF Private Health. Alexandra Cristescu, Centrul Pro Memoria din Bucureşti: Bolile de memorie sunt din ce în ce mai prezente dat fiind şi populaţia îmbătrânită a României. Doar 10-15% din pacienţii cu boli de memorie sunt diagnosticaţi în România

23.08.2024, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Pro Memoria a fost deschis în 2009 şi este specializat în diagnosticarea bolilor de memorie Statisticile arată că în România sunt 270.000-300.000 de pacienţi cu Alzheimer.

Centrul Pro Memoria din Ca­pi­tală, specializat în diagnos­ticarea bolilor de memorie, şi-a crescut cifra de afaceri cu 34% în prima jumătate a acestui an, pe fondul creşterii numărului de pacienţi şi al extinderii portofoliului de servicii medicale.

„Bolile de memorie sunt din ce în ce mai prezente şi trebuie să facem faţă numă­rului mai mare de pacienţi. Din păcate, pro­grame dedicate pentru aceste afecţiuni nu prea există. Chiar ne-am confruntat cu o problemă destul de mare din partea Casei de Sănătate. Aceştia au tăiat anumite ser­vicii esenţiale pentru diagnosticarea bolilor de memorie, precum testele de memorie“, a spus Alexandra Cristescu, cofondatoarea centrului Pro Memoria din Bucureşti, la ZF Private Health.

Povestea centrului medical Pro Memo­ria a început în 2009 în plină criză financiară.

În cadrul clinicii lucrează 14 medici care se ocupă de diagnosticarea bolilor de memorie, dar şi medici care sunt specia­lizaţi în medicină internă, psihiatrie şi alte specialităţi. Recent, clinica a investit într-un aparat EMG, care face investigaţia nervilor periferici.

„Populaţia României este îmbătrânită şi avem nevoie de aceste servicii medicale pentru boli de memorie, mai ales când dis­cu­tăm despre o populaţie în care diagnos­ticul de boli de memorie este foarte scăzut. Sta­tisticile arată că doar 10-15% din paci­enţii cu boli de memorie sunt diagnosticaţi în România, restul nu recunosc simptomele sau nu vin la doctor“.

Ea mai atrage atenţia că dacă înainte veneau pacienţi din categoria de vârstă de peste 65-70 de ani, în momentul de faţă vin pacienţi şi mai tineri de 65 de ani, care au un deficit cognitiv, ce ar putea progresa tot spre o boală de memorie dacă nu sunt diagnosticaţi la timp.

„Stilul de viaţă este cel mai important în orice boală. În momentul în care nu ai un stil de viaţă sănătos, nu faci sport, mănânci dezorganizat, nu te odihneşti, eşti stresat, atunci esti predispus la boală“.

Anual în clinică ajung 10.000 de paci­enţi cu afecţiuni legate de memorie, o creştere destul de mare în ultimii ani. Cei mai mulţi, peste 80% vin din Bucureşti, iar restul din provincie. Anul trecut, centrul a avut o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei, iar pentru acest an este estimată o creştere cu două cifre.

„Sperăm să mai apară furnizori de ser­vi­cii pentru boli de memorie. Începem să ve­dem că cererea este mult mai mare şi nu ştim dacă vom reuşi să facem faţă acestei cereri“.

Ea a mai spus că, potrivit datelor pe care le deţine, în România sunt 270.000-300.000 de pacienţi cu Alzheimer, care reprezintă doar 10-15% din numărul total de pacienţi (restul nefiind diagnosti­caţi). Pe scleroză multiplă sunt între 5.000 şi 7.000 pacienţi, foarte mulţi din aceştia nu fac tratament. Nu există o statistică pe boli de memorie precum demenţă vascu­lară, demenţă frontotemporală, altele. Din contractul cadru au fost scoase anul trecut de Casă testele clinice (scor miaste­nic, EDS, altele) care puteau fi efectuate şi de specialişti pe neurologie şi al căror preţ ajunge la 120 de lei.

„În acest moment doar psihologul mai poate face testele, cu trimitere de la psihi­a­tru. Practic acum fluxul este: doctorul tri­mite pacientul la psihiatru, psihiatrul trimite pacientul la psiholog, psihologul face tes­tele şi după poate să vină pacientul la noi cu rezultatul testului care este inter­pretabil. Una este să facă medicul testele şi să ştie şi tot istoricul medical al pacientului, alta este să meargă la psiholog care doar îi face testele. Practic, pacientul se plimbă acum la patru consultaţii ca să i se pună un diagnostic. Înainte venea la noi şi după consult avea şi diagnostic, tratament“.

Nişa de servicii medicale de diagnosticare a bolilor de memorie a fost aleasă de mama Alexandrei Cristescu, care este medic primar de geriatrie. A lucrat înainte la Institutul Ana Aslan. În pandemie centrul s-a axat pe serviciile de telemedicină pentru pacienţiii care nu ajungeau la clinică.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria