ZF Private health

ZF Private Health. Alexandra Cristescu, cofondatoarea centrului Pro Memoria din Bucureşti: Avem în plan să deschidem un al doilea centru medical specializat pe recuperarea neuromotorie

06.01.2023, 09:00 Autor: Mirabela Tiron

Pro Memoria a fost deschis în 2009 şi este specializat în diagnosticarea bolilor de memorie.

Centrul Pro Memoria, specializat în diagnosticarea bolilor de memorie, şi-a crescut cifra de afaceri cu 25% anul trecut pe fondul cererii mai mari pentru serviciile medicale şi are în plan să dezvolte o nouă clinică în Capitală.

„Povestea centrului medical Pro Memoria a început  în 2009 în plină criză financiară. Serviciile oferite sunt de nişă, ne ocupăm de diagnosticarea bolilor de memorie şi servicii conexe pentru această afecţiune“, a spus Alexandra Cristescu, cofondatoarea centrului Pro Memoria din Bucureşti, la ZF Private Health.

În cadrul clinicii lucrează 15 medici care se ocupă de diagnosticarea bolilor de memorie dar şi medici care sunt specializaţi pe medicină internă, psihiatrie şi alte specialităţi.  „În 2022 am avut o creştere de 25% a cifrei de afaceri iar pentru 2023 avem în plan deschiderea centrului de recuperare neuro motorie. Nu mai avem loc în această locaţie, ne adresăm pacienţilor boli neurodegenerative şi pacienţilor cu boli neurologice. Vrem să dezvoltăm cât mai bine aceste servicii, suntem într-un domeniu de nişă şi nu avem foarte mulţi concurenţi“, a mai spus ea. Anul trecut, centrul a avut o cifră de afaceri de 2,1 mil. lei, potrivit datelor de la mfinante.ro.

„Vom mai angaja kinetoterapeuţi şi fizioterapeuţi, cei care se ocupă de recuperarea neuromotorie.“

„(…) Concurenţa pe această nişă este foarte mică, pacientul cu boli de memorie şI pacientul vârstnic este un pacient ce necesită mai multă atenţie, necesită şI mai mult timp în cadrul clinicii şi este un pacient mai dificil“.

Investiţia în acest nou centru se va ridica la 200-250.000 de euro, echipamentele pentru recuperare neuromotorie sunt speciale, ceea ce duce la creşterea investiţiei, potrivit ei. De-a lungul anilor au fost făcute mai multe investiţii în dezvoltarea serviciilor medicale pe această nişă.

„Am făcut mai multe investiţii, am adăugat serviciile de recuperare medicală iar dacă în 2009 ne aflam într-un sediu de 140 de mp, acum suntem într-un sediu pe 600 de mp, ne-am dezvoltat pe partea de diagnosticare a bolilor de memorie, am avut creştere organică iar până acum nu am făcut investiţii cu ajutorul băncilor. Am investit totul din creşterea organică a clinicii, cea mai mare investiţie a fost de 100.000 de euro  pentru mutarea într-un sediu mai  mare“.

Nişa de servicii medicale de diagnosticare a bolilor de memorie a fost aleasă de mama Alexandrei Cristescu, care este medic primar de geriatrie. „A lucrat înainte la Institutul Ana Aslan, unde a învăţat foarte multe, în afară de institut nu exista atunci pe piaţa serviciilor medicale private o clinică pentru a pune un diagnostic pentru pacienţii cu boli de memorie“

În pandemie centrul s-a axat  pe serviciile de telemedicină pentru pacienţiii care nu ajungeau la clinică. „Am implementat şi partea de consultaţii la domiciliu pentru a nu aduce pacientul la clinică şi atunci am avut o cerere mai mare când am trecut pe partea de telemedicineă şi pe partea de consultaţie la domiciliu. Acum telemedicina a scăzut mult, au rămas serviciile de consultaţii la domiciliu, 10% din consultaţii sunt pe partea de telemedicină, iar restul pacienţilor au revenit în clinică“.

Circa 80% din pacienţi vin din Capitală, iar restul vin din provincie, acest domeniu este foarte puţin dezvoltat în România iar accesul la astfel de servicii este limitat, potrivit ei. „Avem o relaţie bună cu Casa de Sănătate având în vedere că suntem pe această nişă,pacienţii în primă fază vin cu plată iar apoi intră la consultaţii prin bilet de trimitere având în vedere toate investigaţiile de care au nevoie“, a mai adăugat ea.

Ultimele date arată că afacerile clinicilor private, ce activează pe asistenţă medicală specializată (cod CAEN 8622) au ajuns la 9,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) în 2021, faţă de 7,2 miliarde de lei anul anterior, iar afacerile firmelor care activau în domeniul spitalicesc au ajuns la 1,9 miliarde de lei.


ZF Private Health

Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria