ZF Private health

ZF Private Health. Alexandru Baciu, fondatorul Kinetic Fit din Iaşi: Avem în plan să ajungem la 6 clinici în toată ţara. Este mult loc de creştere pe recuperare medicală, mai ales că devenim foarte sedentary

09.12.2022, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

♦ Ne-am poziţionat clinica lângă o clădire de birouri din Iaşi. Cei mai mulţi pacienţi vin din zona de office ♦ Finanţarea este asigurată prin credite bancare, avem un partener în Banca Transilvania, cu ei vom dezvolta businessul.

Alexandru Baciu a pus în 2014 ba­zele centrului Kinetic Fit din Iaşi, ce oferă servicii de recuperare şi care va finaliza acest an cu afaceri de un milion de euro.

„În 2014 am deschis acest centru. De profesie sunt fizioterapeut, sunt implicat în recuperarea medicală de 15 ani, am lucrat la stat şi la privat, am văzut o nevoie reală pe piaţă în ceea ce priveşte serviciile medicale de recuperare medicală“, a declarat Alexandru Baciu, fondatorul Kinetic Fit în cadrul ZF Private Health, emisiune realizată de ZF cu Regina Maria şi Banca Transilvania.

El spune că centrul a fost deschis lângă o clădire de birouri din Iaşi. În prezent cen­trul se întinde pe 450 de mp. „Din nefe­ricire tot ce înseamnă tehnologizare a venit cu un impact mare, am devenit mai se­den­tari, aici a fost zona noastră de  creştere, 70-80% din pacienţii noştri vin din zona de office. Avem pacienţi pe zona de patologii vertebrale, probleme de postură, hernie de disc, dar cu precădere tot ce ţine de zona de coloană. Au apărut pacienţi tineri cu astfel de probleme“, a declarat el.

În pandemie, clinica şi-a adaptat modelul de business şi a început să funcţioneze în mod hibrid. „A fost o adevărată provocare, am fost prima clinică care s-a mişcat repede şi am oferit servicii medicale în online. Am  continuat în online programul de recuperare medicală. Ulterior am avut pacienţi din ţară şi din afara ţării.  Am făcut clinica în online, apoi hibrid, avem pacienţi care preferă să lucreze în online, preferă să fie în confortul casei, acum facem online mult mai puţin faţă de cum făceam în pandemie“.

Clinica a crescut de la o medie la 30.000 de programări pe an la 45-48.000 de programări pe an, potrivit lui.

„Faţă de 2020-2021 serviciile de recuperare medicală sunt în creştere şi în plină dezvoltare, media de vârstă a scăzut foarte mult dar vă scădea mult în continuare. Avem  chiar copii de 10-11 ani cu dureri de spate, stau mult pe tabletă, nu fac sport. Pacienţii fare ajung în clinică vin cu dureri mari, e nevoie de 10-20 de şedinţe ca să se recupereze“.

El spune că a investit în ultimii opt ani 300.000-400.000 de euro dar în viitoarea clinică doar partea de echipamente va fi de 300.000 de euro, dat fiind că vor fi aduse elemente din realitatea virtuală, „tinerilor să le facă plăcere să lucreze cu ele, inclusiv pe partea de fizioterapie“. Pentru acest an clinica va finaliza cu afaceri de un milion de euro, faţă de 650.000 de euro cât a avut anul trecut, potrivit lui. Anul viitor clinica va fi relocată pe un spaţiu mai mare şi fondatorul estimează afaceri mai mari cu 40%. Echipa va creşte cu încă 20 de angajaţI full time şi 20 de medici colaboratori.

 „Planul nostru de expansiune include dezvoltarea a 6 clinici la nivel naţional, următorul oraş va fi Bucureşti, vrem să devenim lider de piaţă pe recuperare medicală. Apoi vom deschide la Cluj, Timişoara, Braşov şI Constanţa. Finanţarea va fi asigurată prin credite bancare, avem un partener în Banca Transilvania, cu ei vom dezvolta business-ul“.

El spune că în România lipseşte prevenţia şi cultura exerciţiului  fizic, doar 4% din populaţie face mişcare, faţă de 18,5% media europeană, potrivit lui.

„Prin noua clinică unde ne relocăm anul viitor vom acoperi din zona regională a Moldovei, avem pacienţi care vin din judeţele vecine. (…) În urmă cu 8 ani aveam  dorinţa de-a pleca din ţară, vroiam să profesez în Franţa, acolo era un kinetoterapeut la 1500 de persoane, la noi unul la 70-80.000 de persoane.  Asociem recuperarea cu masaj, dar partea de recuperrae medicală este importantă în cardiologie, oncologie, nu există specialitate medicală care să nu aibă nevoie de fizioterapeut. Este mult loc  de creştere în zona de recuperare medicală, mai ales că devenim foarte sedentari“.

Centrul lucrează şi cu  Casa  de Sănătate, are 150 de pacienţi lunar care vin cu bilet de trimitere şi a ajuns la liste de aşteptare, un pacient stă pe lista de aşteptare şi 3 luni, „pacientul este supărat pentru că primim anumit fonduri“.

„În primul rând investim mult în oameni, cursuri interne de specializări făcute de terapeuţi, zona de training este importantă, de două ori pe lună ne oprim activitatea centrului şi facem training de câteva ore, investiţia în oameni este importantă“.

Recuperarea medicală s-a schimbat, aparatele de fizioterapie sunt tot mai performante, au apărut pe piaţă aparate ce pot să crească capacitatea de vindecare a organismului, potrivit lui.

 


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria