ZF Private health

ZF Private Health. Alina Ambrozie, director executiv al Spitalului Ponderas din cadrul reţelei Regina Maria: „În ultimii cinci ani au fost investite aproximativ 20 mil. euro în spital. Patologia pe care o abordăm este complexă“

01.07.2022, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Spitalul Ponderas, fondat în 2011 de prof. dr. Cătălin Copăescu, Alina Ambrozie şi câţiva colegi medici, a fost preluat în 2016 de reţeaua Regina Maria ♦ În ultimii cinci ani, investiţiile în Ponderas au fost  pentru extinderea suprafeţei, a numărului de paturi şi în echipamente, cumulând 20 mil. euro.

Spitalul Ponderas din Bucureşti, aflat sub umbrela reţelei Regina Maria încă din 2016, în urma unei achiziţii, a numărat 20 mil. euro investiţii în ultimii cinci ani, bani care au urmat extinderea şi consolidarea. De la nişa de bariatrie, Ponderas acoperă acum o patologie mult mai complexă, iar planurile pentru extinderea gamei de servicii continuă.

„Au fost făcute foarte multe inves­tiţii în construcţie, în echipamente, în oameni, în edu­caţie. Este foarte greu când eşti ju­că­tor de nişă, cum am fost noi pe nişă de bariatrie, şi probabil că am fi putut să dezvoltăm, dar într-un interval mult mai mare de timp. În cinci ani practic ne-am dublat spaţiile, numărul de paturi, activitatea, iar cifra noastră de afaceri în fiecare an a crescut cu 16-20%, în funcţie de con­text“, a povestit Alina Ambrozie, di­rectorul executiv al Ponderas. Ea alături de soţul său, prof. dr. Cătălin Copăescu, au rămas în conducerea spitalului, dar şi în boardul reţelei Regina Maria. Înainte de tranzacţia cu reţeaua Regina Maria, medicii care au dezvoltat Ponderas nu aveau în plan să vândă businessul, deşi ofertele au existat.

„Am avut câteva întâlniri cu conducerea Reginei Maria şi în urma discuţiilor avute am constatat că pu­tem avea obiective comune şi, mai important decât atât, putem construi un vis pe care eu şi soţul meu ni l-am dorit de foarte mult timp, şi anume să facem un spital mare, pluridiscipli­nar“, a mai spus Alina Ambrozie.

Cele 20 mil. euro investite în spital în ultimii cinci ani au mers spre extinderea spaţiului, până la 20.000 mp, ceea ce înseamnă toată clădirea din Capitală în care spitalul funcţionează, dar şi spre achiziţia de echipamente şi educaţia oamenilor, a personalului medical. În prezent, Ponderas are doi roboţi - robotul DaVinci, care se adresează multor patologii chirurgicale abdominale sau toracice, dar şi robotul MAKO care se adresează patologiei ortopedice.

„Patologia pe care o abordăm este complexă. Am dezvoltat foarte mult şi specialităţile medicale, dar am dezvoltat şi o cameră de gardă. Activitatea în camera de gardă s-a triplat faţă de perioada dinainte pandemie“, mai adaugă Alina Ambrozie.

Ea spune că un business este ca un copil pentru orice antreprenor, ceea ce poate fi dificil de gestionat în momentul unei tranzacţii, însă o strategie comună cu potenţialul cumpărător şi curajul pentru a duce afacerea la nivelul următor de dezvoltare sunt două criterii importante de luat în calcul.

„Antreprenorii trebuie să fie în permanenţă în legătură şi în comunicare cu oamenii din subordine. Oamenii nu trebuie să simtă că se întâmplă ceva major în viaţa lor în momentul unei tranzacţii. Prin investiţiile pe care le aduce Regina Maria, prin stabilitatea şi predictibilitatea lucrurilor care vor fi făcute, aceste lucruri trebuie să dea încredere în viitor“, a precizat directorul executiv al Ponderas.

Delta Health Care, compania sub care funcţionează brandul Ponderas, a încheiat anul 2021 cu afaceri de 229 mil. lei, în creştere cu 24% faţă de anul anterior. În 2015, cu un an înainte de vânzarea către reţeaua Regina Maria, Ponderas avea aproape 70 mil. lei cifră de afaceri. În 2021, profitul companiei a ajuns la 25 mil. lei, cu 10 mil. lei mai mult faţă de anul anterior, din datele publice de la Finanţe.

După doi ani de criză sanitară, operatorii medicali privaţi mizează pe achiziţii şi pe deschideri noi în zonele din ţară pe care nu le acoperă sau unde vor să îşi consolideze prezenţa. Efervescenţa din piaţă din perioada 2015-2019, când operatorii medicali anunţau periodic achiziţii sau extinderi, continuă în prezent, în prima jumătate a anului 2022 fiind anunţate deja mai multe achiziţii importante în curtea celor mai mari trei jucători din piaţa privată de sănătate, MedLife, reţeaua Regina Maria şi Medicover.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria