ZF Private health

ZF Private Health. Andrei Ciucă, fondatorul clinicii Prevent din Alba Iulia: „Fără experienţa deschiderii unor unităţi mai mici, nu reuşeam să investesc într-o clinică mai mare“

29.04.2022, 10:30 Autor: Georgiana Mihalache

Clinica Prevent din Alba Iulia urmează să includă o nouă unitate în oraş, de 1.000 mp, cu sală de operaţii, după obţinerea avizelor.

Clinica Prevent din Alba Iulia, care mai are o unitate şi în oraşul Turda, urmează să se extindă cu o nouă clinică, însă principalele obstacole ţin de termenul lung de obţinere a avizelor pentru a demara construcţia. Medicul Andrei Ciucă, fondatorul companiei, spune că nu ar fi făcut faţă provocărilor fără experienţa anterioară din cele două clinici deja deschise.

„Am deschis la Alba Iulia, după care la scurt timp am deschis în Turda. Suntem în curs de a construi o clinică mare de 1.000 mp, pe patru etaje, cu spitalizare de zi, o sală de operaţii, tot în Alba Iulia. Foarte greu merge autorizarea aici, încă din august anul trecut luptăm să o primim. Sper ca în două, trei luni să primim toate avizele, să ne putem apuca de construit. Nu am ştiut cât de mult durează, şi pe noi ne-a surprins“, a spus Andrei Ciucă.

Ioana şi Andrei Ciucă, doi medici din Alba Iulia, au pus pe piaţă clinica Prevent, specializată în domeniul cardiologiei, după o investiţie de 320.000 de euro, bani proveniţi din programe de finanţare Start-Up Nation şi surse proprii.

Pornind de la o suprafaţă de 160 mp în Alba Iulia, cei doi antreprenori au mizat pe extindere în zona de nişă a cardiologiei. Andrei Ciucă este medic ORL, iar soţia sa, Ioana Ciucă este medic cardiolog.

„Am încheiat cu o cifră de afaceri de 1,5 mil. lei în 2021, ceea ce a reprezentat dublu faţă de anul 2020 pentru noi. Am avut mai mulţi pacienţi. Unul dintre motivele pentru creşter ar fi că în continuare în 2021 a fost restrâns accesul în spitalele publice, dar nevoia a existat în continuare şi s-au adresat clinicilor private. Noi între timp ne-am crescut echipa, am adăugat mai mulţi medici, am deschis două specialităţi noi şi am evoluat natural“, a spus Andrei Ciucă.

În total, în 2021, peste 8.000 de pacienţi unici au trecut pragul Prevent, iar cele mai frecvente patologii au fost cele legate de sănătatea inimii, specific profilului clinicii. Sunt 18 medici care lucrează la Prevent, iar fondatorul companiei spune că, deşi au crescut preţurile la utilităţi, nu a dus această evoluţie şi în costul consultaţiilor. În medie, o consultaţie la Prevent costă între 200 şi 250 lei, în funcţie de specialitatea medicală.

„În general, noi încercăm ca în cadrul unui consult şi a unei singure taxe pacientul să fie diagnosticat şi cu un tratament recomandat, aplicat pe patologia lui. Din mai o să colaborăm cu Casa de Asigurări la Alba Iulia, la Turda încă nu“, a mai spus medicul.

El precizează că în primele trei luni din 2022 clinica Prevent are o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Piaţa privată de sănătate este estimată la 11 mld. lei, cu o creştere spectaculoasă în ultimii ani. Cei mai mari jucători sunt Regina Maria, MedLife, Medicover şi Sanador. Dincolo de marii operatori, industria privată de sănătate are şi clinici mici, jucători de talie mică şi medie, care deschid drumul serviciilor medicale private mai ales în oraşele mici. În plus, pentru a rezista în piaţă, clinicile mici pariază pe dezvoltarea pe o singură specializare medicală.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria