♦ Numărul total de spitalizări pe oncologie şi cardiologie în regiunea de sud-est a crescut de la 40.000 în 2019 la 68.000 anul trecut, potrivit lui.
Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, estimează afaceri de peste 130 mil. lei în acest an, în creştere cu 27% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor companiei.
„Primele nouă luni au fost foarte bune, s-au înscris în trendul pe care îl aveam planificat pentru dezvoltare. Secţia de 32 de paturi pe oncologie este plină. Cardiologia intervenţională a crescut foarte mult, a crescut şi radioterapia“, a spus medicul Bogdan Pană, directorul de cercetare şi dezvoltare al Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanţa, în cadrul emisiunii ZF Private Health. Acţionarii Ovidius Clinical Hospital sunt un grup de medici din Constanţa, printre care chirurgul Nicolae Ciufu. România ocupă un loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte incidenţa pe afecţiuni oncologice şi boli cardiovasculare, în ultimii ani s-au dezvoltat noi spitale private în ţară ce oferă servicii pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
Anul trecut în aprilie, OCH a deschis al doilea spital dedicat oncologiei, cardiologiei intervenţionale şi chirurgiei cardiovasculare, o clădire de 6.500 de metri pătraţi, cu două buncăre de radioterapie, o investiţie de 28 mil. euro. Primul spital a fost deschis în urmă cu zece ani, în 2014.
„Per ansamblu, toată activitatea din spital a crescut cu peste 40%. Pacienţii vin în special din regiunea de sud-est (Constanţa, Tulcea), dar datele noastre arată că au venit din 22 de judeţe din România, inclusiv Bucureştiul“.
Spitalul a ajuns la 500 de angajaţi şi 300 de colaboratori după investiţia realizată.
Numărul total de spitalizări pe oncologie şi cardiologie în regiunea de sud-est a crescut de la 40.000 în 2019 la 68.000 anul trecut, în condiţiile în care acum pacienţii au acces la aceste servicii chiar în proximitatea zonei în care locuiesc, potrivit lui.
„Adresabilitatea pacienţilor din regiunea de Sud-Est către Constanţa pe cardiologie şi oncologie a crescut de 2,5 iar ponderea pacienţilor care pleacă spre Bucureşti a scăzut cu 25%, potrivit unui studiu pe care l-am făcut“.
El a mai spus că în România ratele de de screening sunt câteva ori mai mici decât în Uniunea Europeană, oamenii nu ştiu că au tensiunea foarte mare sau alte afecţiuni pentru că nu fac screening.
Deşi suntem în topul clasamentului la cancer de sân, doar 30% din femei fac mamografie în România şi deşi incidenţa pe cancer colorectal este mare, doar 3% din români au făcut un test de colonoscopie.
„De aceea în teren, în realitate, numărul de cazuri de pacienţi cu afecţiuni este mult mai mare decât numărul raportat“. Datele de la Eurostat arată că speranţa de viaţă în România este de 74 de ani, în timp ce media din UE este de 80 de ani.
Este nevoie de investiţii în unităţi cu puţine paturi dar cu multă tehnologie, de facilităţi noi aduse la dispoziţia pacientului, în proximitatea lui.
El spune că a remarcat faptul că a crescut numărul de pacienţi cu asigurări private, 10% pacienţii care se adresează spitalului au asigurări private, spitalul lucrează cu toate firmele din ţară.
Pe de altă parte, 25% din cifra totală de afaceri vine din contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Focusul este pe consolidarea investiţiei făcute şi aici mă refer la toate sistemele de care vorbim. Avem în explorare sisteme de inteligenţă artificială pe care le testăm, le validăm, le verificăm, avem sisteme de reporting şi de de indicatori“.
Spitalul a investit în tehnologie şi foloseşte instrumente de training şi tool-uri de informare pentru personalul din call center. Şi în zona de imagistică există instrumente de inteligenţa artificială care sprijină medicul.
În cadrul noului spital OCH funcţionează şi primul centru de referinţă şi training Siemens Healthineers din România. S-au organizat traininguri pe cardiologie intervenţională iar pe oncologie spitalul are un parteneriat cu un spital din Anglia pe partea de training şi second opinion.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE