ZF Private health

ZF Private Health. Bogdan Pană, directorul de cercetare şi dezvoltare al spitalului Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanţa: Deschidem al doilea spital în prima jumătate din acest an, investiţia totală a ajuns la 28 mil. Euro

27.01.2023, 16:15 Autor: Mirabela Tiron

Anul trecut OCH a finalizat cu afaceri de 70 de mil. lei şi estimează că va depăşi pragul de 100 mil. lei.

Proprietarii Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, deschis în 2014, au ajuns aproape la final cu investiţia de 28  milioane de euro în al doilea spital din Constanţa, care va aduce şi servicii medicale pe oncologie şi chirurgie cardiovasculară.

„Spitalul va avea peste 60 de paturi şi in­vestiţia totală ajunge la 28 mil. euro. În primul semestru din acest an vom deschide spitalul. Clădirea este gata, par­carea este gata, o parte din echipa­men­tele grele au sosit şi sunt pe poziţie, acce­lera­torul, aparatul CT, angiograful, suntem la stadiul de finisări interioare“, a de­clarat medicul Bogdan Pană, directorul de cercetare şi dezvoltare al Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanţa în cadrul emisiunii ZF Private Health, rea­li­zată de ZF în parteneriat cu Banca Transilvania. Acţionarii Ovidius Clinical Hospital sunt un grup de medici din Constanţa, printre care chirurgul Nicolae Ciufu.

Spitalul nou va aduce o linie completă pentru oncologie, de la ambulatoriu, la chimioterapie, radioterapie dar şi servicii medicale pe  cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară.

„Cererea este în creştere, oamenii se adresează spitalelor private pentru afecţiuni din ce în ce mai complexe. Bolile cardiovasculare şi cancerele reprezintă 80% din mortalitatea în România, deci patologia gravă în România, nevoia este în creştere,  ne adaptăm la nevoile pacienţilor“.

 Ovidius Clinical Hospital (OCH) a finalizat anul trecut cu cifra previzionată de 70 de milioane de lei şi estimează că va atinge pragul de 100 de milioane de lei, având în vedere noul spital pe care îl deschide. Aproape15-20% reprezintă bani din contractul cu Casa de Asigurări, potrivit lui.

Anul trecut spitalul  a avut peste 70.000 de pacienţi şi s-au realizat 3.000 de operaţii, cele mai multe intervenţii în sfera chirurgiei generale. A crescut cu 40%  cererea pe oncologie şi cu 30% pe bolile cardiovasculare. În noua clădire vor lucra peste 200 de persoane.

„Avem deja peste 300 de angajaţi şi vom ajunge la 500 de angajaţI full time după ce deschidem al doilea spital.  Din aceştia 150 sunt medici şi vom ajunge la 250 de medici angajaţi full time, o parte din personalul care va lucra în noul spital este deja angajat, fac traininguri, se pregătesc să intre în activitate“.

Recrutarea medicilor se face din ţară dar şi din străinătate. Mai mult, spitalul are în pregătire personal în Germania pentru cardiologia intervenţională şi chirurgia cardiovasculară iar pentru radioterapie colaborează cu centrul Sf. Nectarie din Craiova, un centru de referinţă.

„Finanţarea celui de-al doilea spital a fost asigurată din contribuţie proprie 10% şi restul finanţare bancară, este cea mai mare investiţie în zona medicală privată din Constanţa pe anul acesta. Pe lângă spital vorbim şi de alte facilităţi, precum zona de training, cursuri specializate pentu medici, cursuri de cercetare clinică, mulţi din medici sunt cadre universitare, este o activitate complexă atât în zona curativă şi zona medicală“.

Pacienţii vin din toată Dobrogea şi dincolo de această regiune, potrivit lui, oamenii vin pentru servicii performante. „Planul nostru este să atingem zona de break even operaţional într-o jumătate de an, un an maxim. (…) Anul acesta o să fie un an în care ne focusăm pe această investiţie şi atingerea tuturor bornelor de performanţă“. Legat de provocările de pe piaţa serviciilor medicale private, medicul spune că oamenii nu folosesc prevenţia atât de mult pe care ar trebui.

„Nu ne uităm prea mult la prevenţie, pacienţii ajung la spital cu stadiu avansat al bolii. Dorim să asigurăm toate instrumentele şi serviciile pentru a preveni bolile grave, astfel încât tratamentele să fie făcute în stadiul incipient pentru a putea creşte rata de supravieţuire. (…) Vrem să fim o soluţie completă pentru cardiologie şi oncologie, chirurgie cardiovasculară pe lângă tot ce aveam până acum“.

Piaţa serviciilor medicale private a crescut în fiecare an şi a ajuns pe clinici şi spitale la peste 11 miliarde de lei, în 2021  potrivit datelor de la ONRC.

Pe această piaţă activau 402 de firme în domeniul spitalicesc (pe cod caen 8610-activităţi spitaliceşti) in 2021,  ce au cumulat afaceri totale de 1,9 miliarde de lei şi aveau 6.960 de angajaţi, potrivit ONRC.

 


ZF Private Health. Un proiect realizat de Ziarul Financiar  cu sprijinul Băncii Transilvania şi al reţelei de sănătate Regina Maria,  care include emisiuni săptămânale pe teme de sănătate. Emisiunile vor aduce la aceeaşi masă jucători din piaţa de sănătate privată de la nivel naţional.

 

 

 


 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria